Vesti -

Cena nafte ide na 100 $ za barel: Šta da očekuju vozači u Srbiji? VIDEO

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je jutros da se sadašnji skok cene sirove nafte razlikuje od ranijih.

Izvor: Tanjug, Prva TV
Podeli
Foto: Screenshot/Prva TV
Foto: Screenshot/Prva TV

Prema njegovim rečima, po svemu sudeći, taj skok neće biti kratkog daha, pa analitičari procenjuju da u toku ove godine možemo očekivati cenu nafte i do 100 dolara po barelu.

"Tih najava je bilo i ranije ali one nisu bile realne. Sada se međutim dešava vise stvari istovremeno, napad na postrojenja u Saudijskoj Arabiji, napeto je na granici Ukrajine, a najkrupnija stvar koja se desila u poslednja dva dana je zapravo havarija na vrlo bitnom naftovodu koji iz Iraka naftu dovozi na Mediteran, gde se utovaraju brodovi za naš region", rekao je on gostujući na TV Prva.

Prema Mićovićevim rečima, kada se ovoj situaciji doda i činjenica da kovid više ne ostavlja ranije posledice i da bez obzira na pikove korone, potrošnja nafte raste, rezultat te dve stvari jeste skok cena nafte i goriva.

Gostujući u istoj emisiji urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković je rekla da cenu nafte podgrevaju i trenutne geopolitičke igre vezane za Ukrajinu i Rusiju.

Navela je da ima prognoza da će barel nafte naredne godine dostići cenu i do 150 dolara i ukazala na to da nekada ovakve najave služe za veštačko dižanje cena.

"I lane su neki najavljivali da će ove godine barel koštati 200 dolara pa se to nije dogodilo. Ovde je ključno pitanje hoće li OPEK kome ne odgovara da nafta previše poskupi jer bi se onda smanjila potraznja, uspeti da izbalansira sve to na svetskom trzištu", navela je Putniković.

Govoreći o tome kako će se poskupljenje nafte u svetu, koja jutros košta 88 dolara za barel, odraziti na cene goriva kod nas Tomislav Mićović je naveo da je u poslednje četiri nedelje gorivo poskupelo za dva dinara.

Naveo je da nas u skladu sa Zakonom o akcizama, čeka i indeksacija akciza, jer se njeni iznosi svake godine usklađuju sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u prethodnoj kalendarskoj godini.

Shodno tome ove godine bi prema njegovim rečima usklađivanje trebalo da iznosi 5,5 dinara, što je, ukazao je on više nego za četiri prethodne godine zajedno.

"Usklađivanje je 2019. bilo 1,30 dinara, godinu dana kasnije 1,20 dinara a lane 0,89 dinara", naveo je Mićović.

Istakao je da u sadašnjoj situaciji, državama pa i našoj, ostaje da gledaju da smanje svoj udeo u ceni goriva, odnosno da smanje akcize, kako se globalni uticaj poskupljenja sirove nafte ne bi pogubno odrazio na ekonomiju.

Naveo je da od 1. decembra prošle godine postoji inicijativa Udruženja naftnih kompanija za različito akcizno opterećenje pojedinih potrošača, jer kako je rekao svi potrošači ne bi trebalo da plaćaju istu akcizu.

Opširnije u video-prilogu TV Prva:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.