Vesti -

"Brza pruga prekretnica u razvoju, velike stvari su pred nama" FOTO

Brza pruga Beograd - Novi Sad je prekretnica u razvoju Srbije, a da će do kraja 2024. biti otvorena i deonica do Subotice.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
Foto: Slobodan Miljević
Foto: Slobodan Miljević

Srbija nabavlja nove vozove

To je izjavila premijerka Ana Brnabić danas u Novom Sadu, na obeležavanju prve godišnjice otvaranja brze pruge Beograd - Novi Sad.

Poručila je da su velike stvari pred Srbijom, ako budemo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost.

"U svetlu onoga što se danas dešava i što se dešavalo juče u Ohridu, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nemamo mir. Ove snove ne bi mogli da sanjamo da nemamo stabilnost i percepciju toga da će i Srbija i ovaj deo Evrope biti stabilni u budućnosti", poručila je Brnabićeva, na svečanosti u železničkoj stanici Novi Sad. Zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kako je istakla, za njegovu borbu za mir, stabilnost i jučerašnje napore u dijalogu Beograda i Prištine.

"To što on radi i što je uspeo da nam pametnim pregovorima obezbedi mir i stabilnost i kupi vreme da pokažemo šta sve Srbija može, da je to u stvari taj preduslov koji omogućuje i nama u vladi da sa našim partnerima i dalje radimo i svakodnevno se borimo za sve bolji kvalitet života za naše građane", poručila je Brnabićeva.

Foto: Slobodan Miljević
Foto: Slobodan Miljević

Ona je istakla da pre godinu dana nije otvorena samo deonica brze pruge od Beograda do Novog Sada, u okviru međunarodne pruge Beograd - Budimpešta, već je obeležena prekretnica u daljem razvoju naše Srbije.

"Prekretnice kakvu smo svojevremeno obeležili kada smo pustili u rad drumski Koridor 10 i njegov južni i istočni deo i pokorili Grdeličku klisuru. Pokazali smo da možemo i umemo da izgradimo autoputeve kroz našu Srbiju, tako da smo pre godinu dana pokazali da možemo i da smo dovoljno jaki da izgradimo i brze pruge u Srbiji. Nisu verovali mnogi da možemo, nisu verovali u Srbiju, ali danas znamo da možemo i idemo dalje. Znamo da ćemo izgraditi deonicu od Novog Sada do Subotice i da ćemo uskoro putovati brzom prugom do Madajrske i nastaviti do Niša i do Preševa", navela je premijerka.

Dodala je da će biti modernizovana i cela barska pruga do granice sa Crnom Gorom, kao i da će se graditi i krak brze pruge do Šida, koja će biti veza sa Italijom i Austrijom, preko Zagreba i Ljubljane. To je prekretnica, to nisu više samo snovi, poručila je premijerka. Ona je rekla da ćemo kada bude gotova brza pruga do Subotice putovati od Beograda do Subotice samo sat i 18 minuta. To je potpuno drugačija Srbija, istakla je Brnabićeva. Kaže da je najčešće čula od ljudi komentare, kao da nisu u Srbiji kada se voze brzom prugom.

Foto: Slobodan Miljević
Foto: Slobodan Miljević

"Ali, jesmo u Srbiji, to je jača i modernija Srbija, naprednija na koju se polako navikavamo i postavljamo nove lestvice. Sutra ću ponovo biti u Novom Sadu, ovde obeležavamao dve godine od osnivanja Instituta za razvoj veštačke inteligencije, koji nije u Beogradu već u Novom Sadu, što je takođe pokazatelj koliko je Srbija danas drugačija i kako vidi svoju budućnost", navela je ona.

Premijerka je kazala da čelično prijateljstvo sa Kinom odslikava i to što su dve zemlje prošle godine ostvarile ukupan nivo robne razmene od šest milijardi dolara, dok je naš izvoz u Kinu dostigao rekordnih 1,16 milijardi dolara, što je za 152 puta više nego pre 10 godina.

"Mi sanjamo još mnogo veće snove i naš prioritet je da unapredimo ekonomsku razmenu i dovedemo dodatne kineske investitore u Srbiju i da povećamo i obim razmane u oblasti usluga, dakle tehnologije, i time dodatno unapredimo naše odnose, u sektoru usluga, IT i drugim modernim tehnologijama,u kojima je Kina danas lider u svetu", rekla je Brnabić. Zato je , ističe, cilj Srbije da tokom 2023. završimo pregovore oko sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i da ga potpišemo do kraja godine.

Foto: Slobodan Miljević
Foto: Slobodan Miljević

Kako je rekla, nakon toga zaista je nebo granica za naše odnose, domaću privredu i privrednike i atraktivnost Srbije kao investicione destinacije, pošto će i zapadne kompanije odavde moći da plasiraju svoje proizvode na tržište Kine. "Hvala našim partnerima iz Kine, što su ostvarili ovaj san zajednoi sa nama i na tome što je u 2022. Kini bila zemlja iz koje smo dobili najveći nivo stranih direktnih investicija".

Izgradnja brze pruge od Beograda do Novog Sada i voz "Soko" su više nego opravdali očekivanja građana, promenili su naše navike i vratili železnicu u naš život, ocenila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić. Premijerka je navela da se za izgradnjom železničke infrastrukture nastavlja, pa krajem sledeće godine valja očekivati završetak pruge od Beograda do Subotice, a planira se i izgradnja brze pruge ka Šidu i dalje prema Zagrebu i Italiji.

Brnabić je u razgovoru za Tanjug u brzom vozu "Soko", čija se godišnjica prvog putovanja danas svečano obeležava, istakla da Srbija tako postaje svojevrsni železnički čvor i da je brza pruga Beograd-Novi Sad jedan od naših najznačajnijih projekata poslednjih godina.

Foto: Slobodan Miljević
Foto: Slobodan Miljević

"Njome je protekle godine putovalo oko tri miliona ljudi. Železnički saobraćaj je nešto što će tek dobijati primat u godinama pred nama i dobro je što Srbija, pored auto-puteva i brzih saobraćajnica, radi i na izgradnji železnice", rekla je ona.

Premijerka je istakla da radovi na deonici od Novog Sada do Subotice teku dobro i da se može očekivati da budu gotovi do kraja 2024, što su, kako je rekla, potvrdili i predstavnici kineske kompanije „China railway international co" koji su ovih dana u Srbiji i obišli su pomenutu deonicu. Brnabić je navela da će se po završetku ove deonice, od Beograda do Subotice putovati sat i 18 minuta. Prema njenim rečima, železnički transport veoma dobro utiče i na životnu sredinu, jer, kako je navela, samo kroz deonicu Beograd-Novi Sad u proteklih godinu dana smanjena emisija ugljen-dioksida u atmosferu za 250.000 kilograma.

Govoreći o početku izgradnji brze pruge od Beograda do Niša, rekla je da je praktično već počela da se radi deonica Stalać-Đunis. Kako je navela, za desetak dana razgovaraće sa predstavnicima Evropske investicione banke koja će kroz kredit finansirati deo izgradnje, dok veliki deo novca, više od 600 miliona evra, dolazi iz bespovratnih sredstava Evropske unije.

"Planiramo, o tome se sada vode razgovori, i da modernizujemo stari putni pravac Beograd-Zagreb-Ljubljana. Kako mi je rekao ministar Goran Vesić, on je sa italijanskim partnerima razgovarao da se i oni priključe tom projektu i da se praktično povežemo preko Kopra i Trsta sa Milanom, tako da postajemo svojevrstan železnički čvor, što će mnogo uticati dalje na naš privredni rast", istakla je premijerka.

Precizirala je da bi to podrazumevalo prvo izgradnu brze pruge od Beograda ka Šidu, koja bi zatim bila nastavljena prema Zagrebu, Ljubljani i Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.