Vesti -

"Borimo se svakog dana, što nije jednostavno"

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali podsetio je da će danas pred poslanicima biti usvajanje budžeta za 2023. godinu.

Izvor: B92.net
Podeli
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/ bg
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/ bg

Od 2020. godine svetska kriza je veća nego od Drugog svetskog rata. U svim tim uslovima koji nisu nimalo laki, Srbija se snašla, istakao je.

Podsetio je na pomoć koju su građani dobili i da je stopa nezaposlenosti i dalje najniža.

"Jako velik broj razvijenijih zemalja ulazi u recesiju a nama je javni dug daleko ispod nivoa Mastrihta. Obezbedili smo i dovoljne količine gasa, borimo se da obezbedimo struju. Država je pokazala svoju snagu i stabilnost", rekao je Mali gostujući na RTS-u.

Povećanje cene energenata je minimalno, posebno u poređenju sa svetom. Došlo je do povećanja i do 10 puta, a u Srbiji je minimalno.

"Nama su prihodi projektovani - 7,8 odsto. Bolje da smo pesimisti, konzervativni, da vodimo računa o svakom dinaru", istakao je.

Kako je rekao, uprkos crnim scenarijima, Srbija je sve te prognoze izbegla.

"Mislim da smo pokazali koliko smo kredibilni i sa koliko odgovornosti vodimo ovu ekonomsku politiku".

Obavestio je da ćemo imati preko 4 mlrd evra stranih direktnih incvesticija.

"Svako obećanje koje damo, znajte da ćemo da ga ispunimo", rekao je.

Što se tiče povećanja plata i penzija, podsetio je da od 1. januara 2023. godine ide novo povećanje penzija od 12,1 odsto, što je, zajedno sa devet odsto, kumulativno najveće povećanje penzija, koje u procentima iznosi 20,8 odsto.

"Pokazujemo koliko nam je stalo do naših najstarijih sugrađana. Povećanje plata 12, 5 odsto za sve zaposlene u javnoj upravi, za vojnike 25 odtsto. Od 1. januara ide i povećanje minimalne zarade. Apsolutno smo usmereni ka tome da održimo životni standard građana", rekao je Mali.

Ove i sledeće godine biće najveće izdvajanje za kapitalne investicije - važan deo rasta BDP-a.

Ni od jednog projekta nismo odustali. Podsetio je na investiranja u metro, zdravstvo...

6,8 odsto BDP novca ide za kapitalne investicije. U Srbiji se trenutno gradi 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, podsetio je.

Što se energetike tiče, rekao je da očigledno hara kriza.

"Imamo dovoljno rezervi. Borimo se svakog dana, što nije jednostavno. Vidite i sami s kojim izazovima se suočavamo. Jedno po jedno obećanje ispunjavamo i trudimo se da obezbedimo stabilnost", izjavio je.

285 milijardi dinara imamo na računu - potpuno smo likvidni i možemo da reagujemo ako se desi neki problem, objasnio je.

U budžetu ima za povećanje novca za prosvetu, poljoprivredu, kulturu...

"Veoma vodimo računa o tome da balansiramo svaku svefru našeg društva i pokrećemo unapred", rekao je.

Obavestio je i da se za sad 715 hiljada mladih prijavilo za pomoć, i pozvao da još prijave. Podsetimo, prijave traju do 15. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.