Vesti -

"Biće mnogo zlata; imam obećanje da će plata ići na 100.000"

Bor -- Kineska kompanija Ziđin, većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, otvorila je danas u tom gradu novi rudnik bakra i zlata Čukaru Peki.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
Foto: Printskrin, Instagram/buducnostsrbijeav
Foto: Printskrin, Instagram/buducnostsrbijeav

Početak rada rudnika su pritiskom na taster ozvaničili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor za poslovanje u inostranstvu Ziđina Ćiju Guodžu i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo. Svečanost se održava u okviru kompleksa Flotacije rudnika.

Pročitajte još:

Samo će da raste, a Srbija će da "pokupi kajmak"

"Pre tri godine veliki prijatelj Srbije Si Đinping izneo je vizionarske reči i mi smo ponosni na naše odnose s Kinom. Nije lako uvek predstavljati malu zemlju koja pokušava da bude nezavisna i suverena, jer uvek imate one kojima će interese nekih drugih da budu preči. Bez obzira na to, zajednički smo sa našim kineskim partnerima uvek uspevali da savladamo teškoće", kazao je Vučić.

Dva od tri najveća izvoznika u Srbiji dolaze iz Kine, napomenuo je.

"2018. godine prosečna plata u RTB Boru je bila 68.000 dinara, danas je 98.200, a imam obećanje od Ziđina da će plata ići na 100.000" najavio je.

Plata u Boru danas iznosi 647 evra, a bila je 428 evra.

"Zarada je porasla u Boru za 55 odsto za samo nekoliko godina, i dalje će da raste. Tome je najviše doprineo Ziđin", ocenio je Vučić

Podsetio je i da je kvadratni metar u tom kraju ranije prosečno koštao oko 300, a danas oko 480 evra.

Govorio je takođe o nečemu što je više puta rečeno - da će se, otvaranjem ovog rudnika, Srbija koja je sada peti proizvođač bakra u Evropi pozicionirati na drugo mesto.

"Koliko je to značajno govori i podatak da se bakar prodaje sad za preko 10.000 dolara po toni", naglasio je.

Ovde ćemo imati mnogo zlata, kaže.

"To znači da će Narodna banka Srbije moći da uvećava svoje rezerve, da ga kupuje po najnižim cenama", navodi.

Predsednik Srbije rekao je tokom obilaska da je otvaranje tog rudnika izuzetno važno za Bor i ceo istok Srbije.

"Veličanstveno izgleda, a za tako kratko vreme je urađeno, nisam sanjao...", poručio je Vučić ambasadorki NR Kine Čen Bo.

Istakao je da je posao završen za manje od tri godine.

Nakon zvaničnog otvaranja rudnika Čukaru Peki obišao je pogone za obradu rude i primetio da je reč o nasavremenijim mašinama i da postrojenja rade po visokim ekološkim standardima. Upitao je zaposlene kakva im je oprema u rudniku, na šta je dobio odgovor da je odlična i da je sve automatizovano.

"Da nismo ovo uradili, gde bi nam spasa bilo?", kazao je predsednik.

On je istakao tokom razgovora sa poslovodstvom novog rudnika da je srpski rudnik i da mu je drago što je to Ziđin, koji je prvi ili drugi najveći izvoznik u Srbiji.

"Vidite koliko zaostajemo po pitanju modernih tehnologija i proizvodnje savremenih mašina. Kao da smo propustili jednu celu industrijsku revoluciju, ali sada imamo od koga da učimo", rekao je Vučić ambasadorki Kine Čen Bo.

Takođe, razgovarao je sa radnicima, pitao ih koliko je težak posao, odakle su i saznao najviše njih živi u Boru i Zaječaru.

Kako je rekao, ne bi nam sada bilo spasa da nismo rešili pitanje RTB-a Bor koji je preuzeo Ziđin i da sada nije otvoren novi rudnik.

"Ovo je ogromna stvar za Bor i ceo istok Srbiju", dodao je Vučić i istakao da će Ziđin povećavati broj zaposlenih u tom rudniku.

Predsednik je obišao kontrolnu sobu, odakle se pokreće i prati celokupna proizvodnja.

Novi rudnik bakra i zlata kod Bora u koji je kompanija Ziđin uložila 474 miliona dolara će biti prvi zeleni rudnik u Srbiji, što podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Kako su iz kompanije Ziđin majning rekli ranije za B92.net, predviđeni kapacitet proizvodnje ovog rudnika je 3,3 miliona tona godišnje. Budući da je u pitanju prvi održivi rudnik, to znači da će koristiti najnovije tehnologije u rudarstvu, te da će biti u najvećoj meri digitalizovan. A kako će ovaj rudnik izgledati i koliki će mu biti životni vek, pogledajte u posebnom tekstu.

Ležište Čukaru Peki gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu. Planirana proizvodnja rude bakra i zlata u gornjoj zoni je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncetrata dnevno.

Očekuje se da će u rudniku biti zaposleno više od 1.200 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.