Vesti -

"Bez prava na eksploataciju dok se ne uradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu" VIDEO

Beograd -- "Izmena Zakona o eksproprijaciji ići će u pravcu produženja rokova, za koje građani misle da su prekratki, kao i određivanja cene, na šta su se žalili."

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Ilustracija: Jason Benz Bennee/Shutterstock
Ilustracija: Jason Benz Bennee/Shutterstock

To je danas izjavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je, gostujući na TV Prva, istakla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetom Gornjim Nedeljicama pokazao kako želi da razgovara, da su pronađena određena rešenja, te da će se izmeniti Zakon "u smislu da će se ti rokovi za koje građane misle da su previše kratki, sada produžiti".

"Postoji neki rok od pet dana kada stvar oko eksproprijacije treba da se reši, to će se sada sigurno produžiti i oko tržišne cene za koju su se građani žalili. Neko zajedničko rešenje uvek mora da se nađe", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da niko ne želi da uništi jedan jedini delić životne sredine i da ne postoji nikakav ugovor, kao i da se neće dati pravo na ekspolataciju dok se ne uradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

"Ukoliko možemo nešto da uradimo i da pogledamo studije koje su u skladu sa svim evropskim i svetskim standardima, onda ćemo razgovarati. Ako to uništava našu životnu sredinu, nećemo raditi i tu je predsednik bio jasan", rekla je Mihajlovićeva.

"Imamo radnu grupu vlade koja već godinu dana razgovara sa svima, ništa obavezujuće sada nemamo, treba nam sigurno nekoliko meseci da te studije budu gotove i one moraju da budu potpuno javne", istakla je Mihajlovićeva.

Kaže da su raspisani pozivi i da se rade tri studije, u kojima učestvuju domaći i strani instituti.

"Studije ne radi ni Vlada ni Rio Tinto, već najbolje kompanije, profesori iz celog sveta", dodala je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.