Vesti -

B92.net saznaje: Ukinuta zabrana izvoza

Doneta je odluka o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja, saznaje B92.net.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Evgeniy Kalinovskiy
Ilustracija: Shutterstock/Evgeniy Kalinovskiy

Kako saznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta, doneta je odluka o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja.

Osim toga, nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mere.

Kako nam je rečeno, prioritet će svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe našeg stanovništva.

Podsetimo, Vlada je u prethodnom periodu ukinula zabrane i za izvoz svih vrsta žitarica koje su bile pod merama ograničenog izvoza.

Vlada Srbije ukinula je zabranu izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta. Vlada je odluku o tome donela na današnjoj sednici, a nadležne institucije nastaviće da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mere.

Prioritet će svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe stanovništva.

Manje akcize na naftne derivate

Vlada je usvojila i Odluku o privremenom smanjenju akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

Ovu odluku vlada je donela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, radi redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti.

Na današnjoj sednici doneta je izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.