Vesti -

B92.net na predstavljanju novih fiskalnih uređaja; Mali: "Još samo 10 dana za prijavu" VIDEO

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je predstavljanju novih fiskalnih uređaja različitih proizvođača koji su dostupni na našem tržištu.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr
Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Ti uređaji neophodni su obveznicima fiskalizacije za prelazak na novi model e-fiskalizacije.

"Imali smo izuzetno konstruktivan sastanak sa proizvođačima hardverske i softverske opreme za novi sistem fiskalizacije. Izuzetno sam zadovoljan, kao i svi prisutni, sa svim onim sa čime su naša pamet, industrija, kompanije i preduzeća izašla da bi bili spremni za uvođenje novog sistema fiskalizacije i mi imamo tačno 109 što softverskih, što hardverskih rešenja", rekao je Mali.

On je ovom prilikom pozvao sve obveznike novog sistema fiskalizacije da se što pre prijave za subvencije koje država daje. "U ovom trenutku imamo 104.000 prijavljenih privrednih društava sa svojim lokacijama, a isplatili smo već 83.000-84.000 subvencija. Kako zahtevi dolaze – tako mi isplaćujemo novac."

Ministar je podsetio da država daje 100 evra po fiskalnom uređaju i 100 evra po prodajnom mestu, kao i da rok za subvencije ističe 31. januara.

"Dakle, još samo 10 dana za sve one koji žele da dobiju subvenciju od države, to je relativno kratak vremenski period, nećemo ga produžavati, tako da pozivam sve da iskoriste priliku i prijave se i da sve obveznike novog sistema fiskalizacije podsetim da su u obavezi da sa novim sistemom startuju najkasnije do kraja aprila", istakao je Mali.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Dodao je da je na sastanku sa proizvođačima utvrđeno da postoji veliki broj fiskalnih obveznika koji je nabavio i kupio svoje fiskalne uređaje, ali ih još nisu priključili na novi sistem, čekajući neki krajnji rok.

"Problem sa tim i opasnost je da svi ovi ljudi koji su danas ovde sa nama neće imati dovoljno ekipa na terenu u aprilu mesecu da sve povežu i da sve sisteme stave 'u pogon' pre isteka roka", kazao je ministar finansija.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

"Kako bi se to izbeglo, pozivam sve koji su obveznici novog sistema fiskalizacije - ukoliko ste nabavili fiskalni uređaj, što pre se priključite na taj sistem. Ukoliko niste, još tačno 10 dana imate za nabavku, odnosno dobijanje subvencije od strane države i da onda do kraja aprila ceo taj sistem implementiramo na pravi način."

Mali je podsetio da su koristi novog sistema fiskalizacije velike, da su to nova rešenja, te da se ide u korak sa novim tehnologijama.

"Ovo su stvari koje nama omogućavaju mnogo efikasniju i bolju borbu protiv sive ekonomije. Borimo se zajedno protiv nelojalne konkurencije, protiv onih koji rade na sivo i crno. Dakle, ovo je apsolutno važan sistem i jedna nova slika moderne, uspešne Srbije", naveo je dodavši da 1. maja počinje primena novog sistema e-faktura.

To su dve inicijative Vlade Republike Srbije koje potpuno menjaju način na koji naš platni sistem radi, naveo je ministar finansija.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Dodao je da je na sastanku sa proizvođačima bilo mnogo predloga o edukaciji građana Srbije, tj. potrošače.

"Podsetiću sve građane Srbije, vi na novom računu imate QR kod. Kada taj kod skenirate svojim mobilnim telefonom, odmah dobijate informaciju da li je račun validan ili nije. Time se zajedno borimo protiv sive ekonomije. Time zajedno činimo to da u istom trenutku otkrijemo da li je račun ispravan ili ne valja, odnosno da li je neko u sivoj zoni ili, sa druge strane, radi po zakonu", naveo je Mali i najavio da će biti organizovana još jedna nagradna igra.

On je naveo da je ovaj sistem šansa da se edukujemo svi – i obveznici i potrošači.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

"Više puta sam do sada govorio. Kada se fiskalni račun ne uzme, od toga ima koristi onaj koji taj fiskalni račun nije izdao, ali mi građani imamo samo štetu od toga. Iz budžeta se finansiraju i bolnice i nabavka vakcina, gradnja puteva, škola i sve ono što naše društvo čini boljim i uspešnijim. Zato moramo svi zajedno da se borimo protiv sive ekonomije i ovaj sistem je velika razlika u odnosu na onaj prethodni", naglasio je.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Mali je istakao da će ovaj sistem fiskalizacije koji se uvodi u našoj zemlji biti i bolji i funkcionalniji nego sistemi nekih drugih zemalja u regionu.

"Kao što smo pokazali da smo po stopi rasta jedni od najboljih u Evropi prošle godine, a kumulativno dve godine najbolji, tako hoćemo da i u novom sistemu fiskalizacije, e-faktura, a od 2023. godine i e-otpremnica, pokažemo svoju snagu", istakao je ministar.

Prethodni sistem je, podsetio je Mali, usvojen 2003. godine.

"Dakle pre skoro 20 godina. Mnoge stvari su se promenile, tehnologije, načini rada, načini funksionisanja privrednih društava. Ovo je sistem koji nam daje mogućnost da idemo u korak s vremenom, a možda i korak ispred vremena", naveo je ministar Mali.

"Što smo uspešniji u borbi protiv sive ekonomije, to ćemo imati više novca za povećanje plata, penzija, ali i za investicije. Sve je povezano", zaključio je ministar finansija Siniša Mali.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković rekla je da je PU mnogo uradila na unapređenju poslovnih procesa, te da je novi sistem fiskalizacije samo jedan od koraka u tom pravcu.

"Novi sistem fiskalizacije u Srbiji treba da stvori uslove za snažniju borbu protiv sive ekonomije, da unapredi sistem kontrole i da obezbedi bolju naplatu poreza. Kao što je poznato, PU će sa novim modelom fiskalizacije imati mogućnost da u realnom vremenu vidi sve transakcije poreskih obveznika, kao i da proveri svaki izdati fiskalni račun. To omogućava efikasniju kontrolu, a iz sedišta PU ćemo moći da vidimo mnogo toga", napomenula je ona, i dodala da će od novog modela fiskalizacije svi imati brojne benefite.

Proizvođači su se zahvalili na prilici da predstave svoja hardverska i softverska rešenja, i istakli da su na vreme počeli pripreme i kreirali rešenja koja su dostupna korisnicima, te da mogu da odgovore na zahteve i države i potrošača, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Hardverska i softverska rešenja za uvođenje novog modela fiskalizacije predstavili su: "Int Raster doo", "Galeb Electronics", "TIM CODE – poslovni softver doo", "Fleet management team doo", "Moja kasa doo", "Fusion its", "2D Soft doo", "ProudSourceIT doo", "Sparkom P.R." , "Daria Memiš PR Fismod", "Fiscal solutions", "Digit Group doo", "HCP doo" i "CORNERSTONE".

Podsetimo, više od 100.000 obveznika fiskalizacije do juče je prijavilo podatke o lokacijama prodajnih objekata putem portala Poreske uprave ePorezi. To je prvi i neophodan korak kako bi obveznici prešli na novi model e-fiskalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.