Vesti -

B92.net na Kopaoniku: Medicina bez lekara, auto bez vozača, roboti stižu u Srbiju VIDEO

Veštačka inteligencija i roboti – priča o kojoj se sve češće polemiše. Da li ima razloga za strah ili je potrebno prepustiti se i uživati u novim dostignućima?

Izvor: B92.net / K. K.
Podeli
Foto: Depositphotos/limbi007
Foto: Depositphotos/limbi007

O svim nedoumicama, prednostima i manama, kao i o pitanju robota koji bi mogao da obavlja posao savremenog čoveka, razgovarali smo sa generalnom direktorkom kompanije SAS Rosandom Milatović Skorić.

"Veštačka inteligencija nije ništa novo, ona postoji već dugi niz godina. Ono što jeste razlika je to što je pojavom određenih aplikacija izložena širim masama, odnosno ljudima koji nisu tehnički napredno pismeni. Svi poslovi koje radimo i svi privatni ugođaji mogu biti povezani veštačkom inteligencijom", rekla je Rosanda Milatović Skorić za B92.net.

"Veštačka tehnologija kojoj do sada nismo svedočili su autonomna vozila koja se pokreću bez vozača, potom medicinski roboti i generalno medicina bez lekara i mnogi drugi primeri", otkrila je naša sagovornica.

Upitana o momentu kada će ovakva vrsta tehnologije doći do nas, Rosanda Milatović Skorić kaže:

"Sve ovo već postoji, presudan je samo momenat kada ćemo mi kao društvo da prihvatimo da mašina može da odlučuje o tako ozbiljnim stvarima efikasnije i tačnije od čoveka. Takav trenutak još nije došao, ali vrlo je blizu i radi se verovatno o nekoliko godina. Velike kompanije već rade projekte takve vrste. To je tu, samo je potrebno da se na to prilagodimo".

Ono što predstavlja večito pitanje svih nas jeste da li će nas roboti zameniti kada su u pitanju naši poslovi, kao i da li postoji profesija koju robot ne može da obavlja.

"To je večita dilema. Već se pojavila informacija da će veštačka inteligencija da zameni programera ili takozvane ljude sa kravatama. Ja se sa tim ne slažem. Da, opisi naših poslova će se promeniti i uticaće na to da neki delovi posla budu zamenjeni robotom, ali, sa druge strane, ima stvari koje mašina ne može da radi. Nemam stav da će mašina sve nas da zameni", rekla nam je Rosanda Milatović Skorić i dodala:

"Pre sto godina kada su bile industrijske revolucije, bilo je priče da više neće biti manuelnih radnika, ali ih mi svakako i danas imamo. Potpuno isti pravac očekujem i u ovom slučaju. Sada imamo usavršavanje nekih poslova i dobijanja na kvalitetu".

Kada je reč o automatizovanim vozilima, gotovo da je nemoguće zamisliti da ćemo moći da sednemo u svoj automobil koji će da nas odveze do željene adrese. Verovali ili ne, prema rečima naše sagovrnice, to je naša bliska budućnost. Međutim, pitanje koje se samo nameće je kako će se u slučaju bilo kakve nezgode koja bi mogla da se dogodi, pravno regulisati krivac.

"Mi kao zemlja Srbija imamo nacionalnu strategiju za veštačku inteligenciju koja nas svrstava u retke zemlje, kojih nema mnogo. Ta strategija će kako se stvari budu odvijale uticati na zakonsku regulativu. Očekujemo da će se to desiti u nekoj skorijoj budućnosti", rekla je.

A ono što smo do sada samo mogli da vidimo na filmovima, definitivno stiže i u Srbiju - roboti. Kako oni izgledaju, šta rade i koliko su funkcionalni, naša sagovnica otkriva uz osmeh.

"Meni je recimo bilo interesentno da vidim robota konobara. To postoji u bliskom okruženju. Robot konobar potpuno zamenjuje proces. Naručite mu šta hoćete da uzmete, on ode i donese vam sve nasloženo. On priča, peva i deci je veoma zanimljiv. Ljubazan je i predstavlja atrakciju. Ne greši kada donosi porudžbinu. Naravno, taj konobar ne bi mogao da vas služi na nekoj žurci gde je gužva tako da sve ima svoje ograničenje", ispričala nam je Rosanda Milatović Skorić.

"Kao i svuda postoje i mane i prednosti. Mislim da je nabitnije da tehnologija bude sredstvo, a ne sama sebi cilj. Očekujem da će ovo najviše uticati na decu jer oni rastu i razvijaju se u svetu koji mi sada ne poznajemo. To je nova normalnost koju će oni da žive", zaključila je Rosanda Milatović Skorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.