Vesti -

A cene goriva u Srbiji?

Novi dogovori OPEK-a uneli su neizvesnost na naftno tržište – zemlje izvoznice nafte dogovorile su se o novom smanjenju proizvodnje i širenju kartela.

Izvor: RTS
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Lena_karpi
Ilustracija: Shutterstock/Lena_karpi

Tvrde i da cena barela od 80 dolara nije realna. Međutim, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže za RTS da goriva ima dovoljno i da će cene ostati na ovom nivou, jer nema indikacija da će doći do nekih većih turbulencija.

OPEK već više od dve godine smanjuje proizvodnju. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je da iz jedne krize idemo u drugu.

"Sve je počelo kovidom i padom cene sirove nafte, čak ispod nule. Tada su svi shvatili, proizvođači i izvoznici nafte, da moraju da smanje svoju produkciju kako bi uskladili nivo ponude i tražnje. Imamo skoro izašle podatke za procenu proizvodnje od 2023. godine. OPEK zemlje proizvode oko 33 miliona barela na dan u 2023. godini i to je smanjenje od 0,91 milion barela", objasnio je Mićović.

Prema njegovim rečima, njihovo mesto zauzimaju u to vreme države van OPEK-a, koje su povećale svoju proizvodnju za 1.780.000 barela i tako je uspostavljena ravnoteža.

"Zemlje OPEK-a to nisu uradile, cena nafte bi pala nisko, to deluje kao dobra vest. Međutim, dugoročno to je neodrživo i može da ugrozi snabdevanje. Ova cena od 80, koliko god OPEK bio nezadovoljan, je zapravo u tom koridoru ±85, gde je realno prihvatljiva cena i za potrošnju i za proizvodnju", istakao je Mićović.

Sastanak OPEK-a, koji je odlagan, održan je u četvrtak. Mićović kaže da svih prethodnih meseci, kada je najavljivana sednica OPEK-a, špekulanti su uspevali da podignu cenu nafte i da jeftinu kupljenu naftu rasprodaju.

Cene derivata padaju

Već petu nedelju na evropskom tržištu i cene derivata padaju, a padaju i na našim pumpama. Mićović je analizirao dijagram koji pokazuje period važenja uredbe o određivanju najviših maloprodajnih cena u Srbiji.

"Gornja linija pokazuje kako su se kretale maloprodajne cene. Od 222 dinara koje su bile najviše, do 180 koliko su bile najniže cene. Kotacije dizela na međunarodnom tržištu i našeg tržišta se poklapaju i pokazuju koliko na maloprodajnu cenu u Srbiji dominantno utiču kotacije sa međunarodnog tržišta", napomenuo je Mićović.

Kako je rekao, sada smo na nivou od 200 dinara po litru dizela, i to je apsolutno u skladu sa promenom međunarodnog tržišta.

Mićović je napomenuo da goriva ima dovoljno i da će cene ostati otprilike na ovom nivou, jer nema indikacija da će doći do nekih većih turbulencija.

Dodao je da su januar i februar vreme kada je najmanja potrošnja goriva.

"Nikakvih problema sigurno neće biti s količinama, a komercijalne zalihe su na takvom nivou, da možemo i januar da premostimo ukoliko bude leda. Nikada led ne traje tako dugo, mnogo su opasniji letnji periodi kada je suša i nizak vodostaj, on može trajati mesecima. Led može trajati mesec dana, svi su za to spremni", istakao je Mićović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.