Biz - B92.net

80 odsto Srbije biće "pokriveno" FOTO

"Mi smo ovu zemlju pozajmili od naše dece i mi imamo obavezu u ovom razvoju industrije i ekonomije da našoj deci ostavimo čistu Srbiju".

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: MGSI, Đorđe Krstić
Foto: MGSI, Đorđe Krstić

To je danas poručio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, koji je u naselju Rubribreza prisustvovao početku izgradnje kanalizacione mreže u dužini od 30,1 kilometar i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Lajkovac.

On je ovo mesto posetio sa predsednikom opštine Lajkovac Andrijom Živkovićem i direktorom kompanije CRBC Džangom Sjaojuenom, saopštilo je resorno ministarstvo.

Momirović je istakao da je cilj da u narednih pet godina 80 odsto Republike Srbije bude "pokriveno" kvalitetnom kanalizacionom infrastrukturom i postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda kako bi naše reke bile značajno čistije.

Foto: MGSI, Đorđe Krstić
Foto: MGSI, Đorđe Krstić

"Ovo je veliki dan za opštinu Lajkovac, ali nije ništa manji i za Republiku Srbiju. Konačno uspevamo da podignemo tempo radova na ekološkim projektima. Gradimo trideset kilometra kanalizacione infrastrukture i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Investiramo samo u Lajkovcu 15 miliona evra u ekološke projekte i ekološku infrastrukturu. Ovo nisu lažni ekološki projekti, ovo nisu ekološki ustanci i organizacije, ovo je konkretan rad na infrastrukturi koji će omogućiti da čista voda odlazi u naše reke. Ova postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda će doprineti tome da mi u narednom periodu značajno očistimo našu zemlju", rekao je ministar Momirović.

Kako se dodaje u saopštenju, on se zahvalio predsedniku opštine Lajkovac, gospodinu Živkoviću i njegovom timu koji je jako naporno radio na projektovanju kanalizacione infrastrukture i tražio rešenja za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

C).

Foto: MGSI, Đorđe Krstić
Foto: MGSI, Đorđe Krstić

"Najveća investicija u istoriji za opštinu Lajkovac. Počinjemo projekat 'Čista Srbija' koji obuhvata pre svega uređenje komunalne infrastrutkrure na našoj teritoriji. Mi smo u prethodnih trideset godina uradili ukupno 70 kilometara fekalne i kišne kanalizacije, a evo sada ćemo dobiti odjednom skoro 32 kilometra kanalizacione mreže i ovim projektom ćemo podići kvalitet života u našoj oštini", rekao je Andrija Živković.

U opštini Lajkovac u okviru projekta "Čista Srbija" biće izgrađeno 30.193 metra kanalizacione mreže i dva postrojenje za preradu otpadnih voda u Lajkovacu i Bogovađi, koja će obuhvatiti 10.100 stanovnika. Investiciju u novu kanalizacionu mrežu finanasira Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a ukupna vrednost projekta u Lazarevcu je 15,5 miliona evra. Izvođač radova je renomirana kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRB

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Srbija