Rešen veliki problem srpskih privrednika: Objavljena demo verzija

Beograd -- Demo verzija sistema e-faktura je dostupna, a na sajtu efaktura.gov.rs možete naći sve informacije, objavio je ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Instagram, mali_sinisa
Foto: Instagram, mali_sinisa

Kako je naveo u objavi na svom Instagram nalogu, korišćenje sistema elektronskih faktura će biti besplatno i njegova primena će doneti brojne benefite celoj privredi i državi.

Možda najvažnija izmena i ono što donosi novi sistem e-faktura, što je i bio glavni zahtev privrede, jeste da će privredni subjekti koji su u sistemu poreza na dodatu vrednost moći da računaju na znatno brži povrat PDV-a.

Naime, ukoliko se ulazna i izlazna faktura poklope u sistemu, povrat PDV-a će biti u danu, a ne kao što je do sada rok bio 45 dana. Time će biti rešena jedna od osnovnih zamerki koje se mogu čuti od strane privrede, kada je u pitanju povrat PDV-a. Upotrebom sistema elektronskog fakturisanja, to pitanje će u potpunosti biti rešeno, navodi Mali.

Što se tiče rokova, Zakon predviđa fazno uvođenje obaveze izdavanja i primanja elektronskih faktura, i tu su tri datuma ključna: 1. januar 2022, 1. jul 2022. i 1. januar 2023. godine.

Prvo nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu, i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. To će se primenjivati od 1. januara 2022. godine, naveo je ministar finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu