Vesti -

Ministarstvo odbrane gradi 8 hangara za migove 29

Beograd -- Vojnograđevinska ustanova Beograd raspisala je tender za izradu tehničke dokumentacije za gradnju objekata za smeštaj aviona MiG-29 na aerodromu Batajnica.

Izvor: eKapija
Podeli
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

Kako je navedeno u tenderu, planirana je izgradnja 8 montažnih hala za smeštaj migova 29 i još jednog, devetog objekta za smeštaj sredstava za njihovo opsluživanje uz stajanku "B" na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Tražena tehnička dokumentacija obuhvata idejno rešenje i glavni projekat sa svim detaljima neophodnim za izvođenje radova.

Investitor izgradnje je Vojnograđevinski centar Beograd, kao izvršni organ Uprave za infrastrukturu Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.

Lokacija za gradnju obuhvata površinu od oko četiri hektara a gradiće se osam prizemnih slobodnostojećih lučnih hala (4 protočne i 4 neprotočne) veličine od po 525m kvadrata, ukupne površine 4.200 kvadratnih metara, prenosi Ekapija.

Napominje se da je zbog bombardovanja te lokacije tokom NATO agresije 1999, pre izvođenja radova potrebno izvršiti pirotehničko i pirotehničko-sanitarno i protivpožarno obezbeđenje lokacije.

Budući hangari će osim osam aviona tipa MiG-29 biti namenjeni i smeštaju drugih domaćih i stranih vazduhoplova, prilikom posete aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović".

Tender za projektante ističe 24. septembra.

Nakon što su u maju dopremljena prestala dva miga 29 iz beloruske donacije, Srbija sada raspolaže eskadrilom od 14 ovih lovačkih aviona, podseća portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.