Vesti -

Srbiji stižu "pametna" brojila i novi način merenja utroška struje

Beograd -- Danas je potpisan ugovor o garanciji države za realizaciju projekta pametnih brojila u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Potpisali su ga državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović i generalni direktor Sektora održive infrastrukture u EBRD-u Nandita Paršad, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U Vladi Srbije potpisan je i ugovor o zajmu između Vlade i EBRD-a, čija je vrednost 40 miliona evra a potpisali su ga direktor Poslovnog sistema Elektrodistribucije Srbije Saša Stefanović i generalni direktor Sektora održive infrastrukture u EBRD Nandita Paršad.

"Potpisali smo ugovor o garanciji Vlade Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kao i ugovor o finansiranju prve faze projekta za pametna brojila ukupne vrednosti 40 miliona evra. Na ovaj način smo načinili jedan od najznačajnijih koraka u realizaciji najvažnijeg cilja energetske politike Vlade Srbije koji podrazumeva uvođenje novog načina merenja utroška električne energije“, rekao je državni sekretar Stevanović.

On je dodao da je ukupna vrednost projekta uvođenja pametnih brojila 80 miliona evra i da se sprovodi u dve faze, pri čemu smo je danas zaključen ugovor o finansiranju prve A faze, navedeno je u saopštenju.

"Realizacija podrazumeva nabavku i instalaciju sistema, pripadajućeg softvera i zamenu oko 205.000 pametnih brojila. Projekat kreće sa realizacijom tokom ove godine i završava se do 2025. godine kada je reč o prvoj fazi, dok je za realizaciju čitavog projekta rok 2027. godina“ , kazao je Stevanović.

Stevanović se zahvalio timu EBRD-a na ažurnosti i kooperativnosti prilikom preuzimanja svih aktivnosti koje su prethodile zaključenju ova dva veoma važna ugovora.

Predviđeno je uvođenje pametnih brojila u Čačku, Nišu i Kraljevu. Ovo su tri prva grada u Srbiji u koja će do 2025. godine biti instalirana pametna brojila, a koja će smanjiti gubitke na distributivnoj mreži, emisiju ugljen-dioksida i obezbediti kvalitetnije snabdevanje električnom energijom.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka je istakla da Srbija pravi gubitke u distributivnoj mreži u iznosu od oko 200 miliona evra i dodala da je instalisanje pametnih brojila jedan od načina da se ti gubici smanje. Ukazala je da će pametna brojila smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 5.000 tona godišnje, a biće od pomoći i onima koji će električnu energiju proizvoditi i trošiti iz solarnih panela.

"Ali to nije jedina prednost ovog projekta, on će doprineti smanjenju emisija ugljen-dioksida za pet hiljada tona godišnje, ali i pomoći svima koji su na putu energetske tranzicije, odnosno prozjumerima koji će proizvoditi i trošiti energiju iz obnovljivih izvora. Da bismo živeli kvalitetno, moramo imati kvalitetnu električnu energiju, to najbolje znaju građani u određenim delovima Srbije. Danas smo potpisali ugovor za prvih 40 miliona evra, država je dala garancije za to, razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni“, navela je Mihajlovićeva.

Direktor poslovnog sistema „Elektrodistribucije Srbije“ Saša Stefanović rekao je da će se kroz ovaj projekat nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije, saopšteno je.

"Benefiti su veliki, kako za „Elektrodistribuciju Srbije“, tako i za građane. Moći ćemo da pratimo kvalitet isporučene energije i da građanima isporučimo energiju kakvu zaslužuju, a moći ćemo i da identifikujemo svako oštećenje i smanjimo gubitke“, poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.