Vesti -

Nelegalno i opasno: Prodavci u Srbiji ne biraju sredstva VIDEO

Potrošači su već navikli da im trgovci sa popustom nude robu koja je pred istekom roka trajanja.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Međutim, sada pojedini prodavci nude sniženje od 50 odsto i na proizvode kojima je rok već istekao. A zakon je jasan: takva roba ne sme da bude na rafovima.

"Akcija - roba upola cene" - nije retkost da takve natpise vidite u prodavnici. Uglavnom su to artikli koji su pred istekom roka trajanja. Ali šta ako robi prođe rok, a i dalje je na rafovima?

"Naravno da je nelegalno, ali to se dešava u prometnim radnjama, nailazimo na takve slučajeve. To je neodgovornost prometnika", kaže za Televiziju Prva v.d. pomoćnika ministra poljoprivrede Nenad Vujović.

Dejan Gavrilović iz Efektive, pak, ističe da se takva roba ne bi ni nalazila na rafovima da ne postoje kupci za nju.

"Očigledno je to procena trgovca koji poznaje lokalno tržište", kaže on.

Iz poljoprivredne inspekcije napominju da rok trajanja određuje proizvođač, a ne država. Držati robu do isteka roka i dati popust na nju nije nezakonito i to je praksa i u Evropi. Potrošači tu vide šansu da uštede.

"Nisam kriv što se 20 godina nije pričalo" VIDEO

"Nekoliko dana pred istek roka spušta se cene kako bi se ta hrana prodala pre nego što istekne rok, nakon čega bi morala da se baci", navodi Gavrilović.

"Upotrebljivo do" i "najbolje upotrebiti do" – naizgled vrlo slično značenje, ali suštinski dosta različito. Kupci neretko imaju dilemu koja je razlika između ova dva termina.

"Svi oni proizvodi koji su podložni mikrobiološkoj kontaminaciji se obeležavaju sa 'upotrebljivo do'", pojašnjava Nenad Vujović, dodavši da izraz "najbolje upotrebiti do" znači da kupac može da odluči do koje granice će proizvod koristiti.

Češće se dešava da se hrana koja nije lako kvarljiva nađe na rafu i posle isteka roka trajanja, jer na nju trgovci obraćaju manje pažnje. Ipak, ni takva roba ne sme da bude u prodavnici ni dan posle isteka roka.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.