Vesti -

Dva nova aviona, helikopter, pista...

Kako je danas izjavila premijerka Ana Brnabić, država će uložiti 65 miliona evra u Vazduhoplovnu akademiju koja je nedavno preuzela Pilotsku akademiju u Vršcu.

Izvor: Tango Six, Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, mike_kiev
Ilustracija: Depositphotos, mike_kiev

Projekat formiranja nove visoke strukovne vazduhoplovne škole u okviru Vazduhoplovne akademije podrazumeva, između ostalog, kupovinu full flight level D simulatora letenja za Erbas A319/320 koji će biti instaliran u Beogradu, kupovinu dva nova dvomotorna aviona i jedan jednomotorni helikopter za vršačku akademiju, saznaje Tango Six.

Vršac će takođe dobiti novu pistu i potpuno rekonstruisanu smeštajnu infrastrukuru.

Danas je projekat transformacije srednje škole u Vazduhoplovnu akademiju pokrenut potpisivanjem memoranduma o saradnji na razvoju dualnog obrazovanja između kompanija MTU Srbija, SMATSA-e i Er Srbije u prostorijama akademije na Dorćolu.

Vazduhoplovna akademija će tako u sledeće tri godine sasvim sigurno postati najveći regionalni centar za obuku skoro svih vazduhoplovnih profila za civilnu avio-industriju. Nastaviće da bude srednja stručna vazduhoplovna škola, biće trening centar kompanije MTU Srbija ali i viša strukovna škola za pilote i kontrolore letenja koji će tako konačno dobijati diplome inženjera saobraćaja.

Pomenuti ugovor potpisali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit, direktor MTU Maintenance Srbija Rajner Bekre i direktor Kontrole letenja srbije i Crne Gore SMATSA Predrag Jovanović. Predsednica Vlade Ana Brnabić tom prilikom je navela i da je 191 milion dinara već uložen u rekonstrukciju Vazduhoplovne akademije, u kojoj se odvija obuka po dualnom obrazovanju.

"Sve što smo uložili i što ćemo uložiti ne bi imalo smisla da nemate privatnog partnera koji će dati praktičnio znanje, doneti reference po kojima ćete odmah obučavati kadrove Er Srbiju, SMATSA-u, MTU. Verujem da će onda biti lako dovesti i druge kompanije u ičenike iz Evrope i čitavog sveta", kazala je premijerka.

Ona je navela i da je avioindustrija jedna od najkonkurentnijih i industrija u koje se najviše ulaže, a plan da budemo jedan od od evropskih centara za obuke u avioindstriji značiće da čitavu ekonomiju podižemo na viši nivo.

"To više nije ekonomija, koja se do sada oslanjala na autoindustriji, već potpuno druga igra u kojoj ćemo učestvovati, zato je taj projekat tako ambiciozan", rekla je Brnabić.

Ružić je poručio da je država uložila velika sredstva u projekat koji, kako kaže, predstavlja "veliku šansu" za Srbiju navodeći da je Ministarstvo izdvojilo 191 milion evra za rekonstrukciju Vazduhoplovne akademije, koja će biti završena do kraja sledeće godine, a oko dva miliona evra u opremu.

"Imaćemo mogućnost da po Jasa standardima školujemo kabinsko osoblje, aviomehaničare, pilote, kontrolore leta što do sada nije bio slučaj i to će za Srbiju predstavljati veliki iskorak", rekao je Ružić.

Ministar je kazao i da je nacionalni model dualnog obrazovanja u Srbiji, pre svega u avioinudstriji, jedan od najbolje implementiranih, a da je primenjen nemački model dualnog obrazovanja. Podsetio je da je do sada razvijeno 11 obrazovnih dualnih profila u srednjem obrazovanju.

"Imamo visoku strukovnu školu, od 1.oktobra počinje visoko dualno obrazovanje, a plan je da se u naredne tri godine na osnovne studije upiše 216 studenata, a na master studije 114 studenata", naveo je Ružić.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović rekao je da će prvi put kadrovi za pilota i kontrolora letenja biti školovani u državnom sistemu visokog obrazovanja i da će posle tri godine steći diplome strukovnog inženjera i licence za rad u skadi sa Easa standardima.

''Sve što čine Vlada i Ministarstvo prosvete u sardnji sa tri najveće aviokompanije u Srbiji je sa ciljem da se mladi školuju u Srbiji, da se zaposle u velikim kompanijama u našoj zemlji, da ovde grade svoje profesionalne karijere'', rekao je Cvijović.

Istovremeno, ideja je da naši ljudi koji rade u Evropi imaju priliku da se vrate i u Srbiji nastave svoje karijere.

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA Predrag Jovanović naveo je da će polaznici škole kontrole letenja imati priliku da steknu i akademsko zvanje.

''Školovanje za kontrolu letenja je izuzetno kompleksno i dugotrajno, imamo decenije iskustva, ali zahvaljujući ovom memorandumu obuku ćemo podići na novi nivo'', rekao je Jovanović.

Generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka saradnje sa Vazduhoplovnom akademijom i što će, kako je rekao, ta kompanija imati priliku da doprinese razvoju dualnog obrazovanja u vazduhoplovstvu.

''Ostajemo posvećeni pružanju podrške budućim generacijama da unaprede teorijsko znanje, steknu veštine koje će biti od velikog značaja ne samo njima, nego i kompanijama'', rekao je Nejsmit i dodao da će na taj način biti dat i podsticaj razvoju avioindustrije u Srbiji.

Direktor MTU Maintenance Rajan Bejker je rekao da je saradnja izimeđu dualnog obrazovanja i industrije praksa u Nemačkoj i izrazio nadu da će ta kompanija dati doprinos poboljšanju obrazovanja u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.