Vesti -

"Verujem da će Vučić uskoro izaći sa rešenjem"

Premijerka Ana Brnabić ponovila je danas da Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić neće ostaviti na cedilu radnike kompanije Geoks.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: TANJUG/JADRANKA ILIC
FOTO: TANJUG/JADRANKA ILIC

Pomenuta kompanija, naime, najavila je zatvaranje fabrike u Vranju, a premijerka je navela da veruje da će Vučić uskoro izaći s rešenjem tog problema i da će zaposleni imati bolje plate i uslove rada.

Brnabić je podsetila da je predsednik Vučić najavio da je posetiti Vranje oko 15. septembra i da veruje da će uskoro izaći sa nekim rešenjem, jer, kako kaže, radi na tome.

''Još jednom jasno poručujem svim radnicima u Geoksu da ih ni vlada ni predsednik Srbije neće ostaviti na cedilu'', rekla je premijerka u Beogradu odgovarajući na pitanja novinara.

Upitana da li će država i novom investitoru davati subvencije, ona je kazala da je bivša vlast pregovarala sa Geoksom i da je omogućila da ta kompanija isplaćuje minimalac radnicima, kao i da je dogovarala subvencije koje je, kaže, isplatila sadašnja vlast.

Vučić o Geoksu: Nećemo ostaviti Vranje na cedilu, za 500 radnika posao odmah

Premijerka je navela da se sistem subvencija u potpunosti promenio kada je Vučić 2014. postao premijer i da su subvencije države mogli da dobiju strani i domaći investitori samo ako je nivo plata najmanje 20 odsto veći od minimalne zarade.

''Ne može da dođe investitor koji će sve radnike držati na minimalcu i dobijati subvencije od države. Takođe, uvedene su bankarske garancije, oročcene na pet godina, tako da se subvencije isplaćuju u tranšama kada investitor ispuni obaveze'', rekla je premijerka.

Kada je reč o subvencijama i podizanju mininalne cene rada, premijerka je kazala da je u vreme bivše vlasti minimalac iznosio 172 evra, a da je sada 272 evra, dok je prosečna zarada bila 366 evra, a da je prošle godine dostigla 511 evra, kao i da se očekuje da će do kraja ove godine biti oko 600 evra.

"To su dramatične razlike, ali mislim da plate nisu dovoljno dobre zbog čega smo sebi dali zadatak da prosečna bude 900 evra do 2025.godine. Sve nam govori da ćemo to i postići'', rekla je Brnabićeva.

Navela je da se sa nivoa prosečna plate od 366 evra ne može za sedam godina doći do 900 evra i da "nakon 10 godina bahatosti, razaranja i gubljenja poslova" podigne zemljla za šest-sedam godina, već postepeno.

Vučić: "Važna vest za Srbiju - plus 7,5 odsto" VIDEO

''Radili smo i postizali rezultate koje su hvalili Svetska banka, MMF, evropske institcije, napredovali na svim svetskim listama. Borimo se, ali kad krenete iz minusa teško je to izvući'', rekla je ona.

Od 2012. otvoreno 670.000 radnih mesta, ne za članove SNS

Premijerka je kazala da je od 2012. godine otvoreno 670.000 novih radnih mesta u Srbiji i da ne veruje da su baš sve bili članovi SNS. Brnabić je, na pitanje o strahu radnika iz Geoksa da će ako dođe novi investitor u Vranje, dobiti posao ako su članovi vladajuće stranke, rekla da se SNS i Aleksandar Vučić nikada nisu borili za radna mesta za svoje članove, već za sve građane Srbije.

''Kao što se auto-put ili brza pruga ne grade do nekog mesta gde žive članovi SNS, već svi građani Srbije'', navela je premijerka.

Dodala je da je nezaposlenost sa više od 25 odsto, koliko je iznosila u vreme bivše vlasti, pala na 9,3 odsto.

''Da li mislite da su to sve članovi SNS i da li stranom investitoru možete da naredite koga da zaposli'', rekla je Brnabić.

Ukazala je i da je naša ekonomija nastavila da raste mnogo brže od evropskog proseka u 2021.godini i da je Srbija zabeležila rast od 13,4 odsto u drugom kvartalu, a u prvoj polivini godine od 7,5 odsto.

Premijerka je najavila da će u četvrtak biti održana sednica Saveta za BDP, razgovaramo o tome kako da rast bude i veći od 6,5 odsto, a bio je projektovan 6 odsto.

''To će sve uticati i na rast minimalca i nadam se da će biti 300 evra od 1. jauara 2022. godine'', rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.