Vesti -

Desetine kazni: Gradilišta u Srbiji pod lupom inspekcije

Inspekcija rada je u prethodna dva dana na gradilištima u Srbiji izrekla 40 prekršajnih prijava.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Razlog tome je rad na crno i neobezbeđivanje odgovarajućih uslova rada na vrućinama, izjavio je danas zamenik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić.

"Inspekcija je obavila 141 nadzor u građevinskom sektru i tom prilikom smo zatekli četrdesetak osoba koje rade na crno i izrekli 40 prekršajnih prijava za poslodavce koji ne poštuju propise. Prijave se odnose na rad na crno i na neobezbeđivanje odgovarajućih uslova na radu", rekao je Perišić.
On je dodao da inspekcija nije dobila prijave za vanredne nadzore na poljoprivrednim gazdisntvima.

"Mi obavljamo vanredne kontrole i obilazimo gazdinstva. U poljoprivredi imamo svake godine određene radove koji moraju da se obavljaju, ali u principu se izbegava rad u vremenu do 12 do 16 časova, pa se radi rano ujutru i po podne", naveo je Perišić.

Povlačenje meda pred naletom inspekcija: "Falsifikovani dominira"

On je ponovio apel Inspektorata i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se zakonske mere poštuju i po visokim temperaturama radnicima u građevinskom i poljoprivrednom sektoru u vremenu od 11 do 16 časova obezbedi odmor, prostor gde mogu da skinu zaštitnu opremu i rashlade se, kako bi nakon 16 časova mogli da nastave posao.

Perišić je preporučio da se radnici uvek obrate inspekciji kada se ove mere ne poštuju, i podsetio da to mogu učiniti i anonimno.

"Naša zemlja ima transponovane direktive EU u oblasti bezbednbosti i zdavlja na radu i ne postoji ograničenje sa temperaturama kada treba obustaviti rad kao ni u EU, nego su samo u pitanju smernice i preporuke", naglasio je zamenik direktora Inspektorata za rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.