Vesti -

Da li ćete opremanje stana platiti upola manje? Otkrivamo od čega to zavisi

Prvi ugovori sa građanima za zamenu stolarije očekuju se u avgustu, najavila je nedavno ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Izvor: B92/A.R.
Podeli
Ilustracija: New Africa/Shutterstock
Ilustracija: New Africa/Shutterstock

Kako za B92.net navode iz resornog ministarstva, više desetina jedinica lokalnih samouprava podnelo je prijave za učešće u ovom projektu.

"Na javni poziv za finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje sprovode jedinice lokalne samouprave (JLS) podneto je 89 prijava", preciziraju u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Još neizvesno koja mesta su "u igri"

Dodaju da su u toku evaluacija i ocenjivanje prijava u skladu sa kriterijumima navedenim u javnom pozivu.

Istražujemo: Može li se stan od 60 kvadrata opremiti stolarijom za 750 evra?

"Koji su gradovi i opštine dobili sredstva na javnom pozivu biće objavljeno u Odluci o dodeli sredstava, na internet stranici ministarstva, kako je i definisano javnim pozivom", napominju.

Kakvi su kriterijumi za građane?

Na pitanje šta će biti kriterijumi na osnovu kojih će se procenjivati da li neko domaćinstvo ima pravo da zameni stolariju uz pomoć države i lokalne samouprave, naši sagovornici navode će kriterijumi i uslovi za izbor građana biti definisani propisima o mehanizmu raspodele sredstava koje će usvojiti i sprovoditi JLS.

Trošimo 4,5 puta više energije od komšija: "To znači da bacimo proizvodnju jedne elektrane"

"Kriterijumi će, između ostalog, obuhvatiti: postojeće stanje spoljnih zidova, kvalitet postojeće stolarije, odnosno vrstu materijala profila, broj stakala, način grejanja, kao i energent koji se koristi", kažu za naš portal.

Ne samo stolarija

Podsetimo, kako je ranije najavljeno, stolarija neće biti jedina koju će građani moći da dobiju po posebnoj ceni.

U planu su, sem zamene spoljnih prozora i vrata, izolacija zidova, krova, tavanica, zamena kotla, ugradnja toplotnih pumpi, uređaja za klimatizaciju, solarnih korektora... Opširnije o tome možete pročitati u posebnom tekstu.

Kakva je ušteda energije?

Odgovarajući na pitanje koliku bi uštedu građani imali od toga (manji računi za struju i toplotnu energiju), iz Ministarstva za B92.net nedavno su rekli da se procenjuje da bi intervencijama na termičkom omotaču (stolarija i izolacija) uštede iznosile između 30 i 40 odsto.

"Ukoliko bi se mere kombinovale sa merama na grejnom sistemu, ušteda bi dostizala 60 odsto, kako u energiji, tako i u smanjenju računa za utrošenu energiju", poručili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.