Vesti -

Vučić: Očekujemo ogroman skok, treći smo u Evropi po rastu VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija na trećem mestu u Evropi po rastu, samo su Estonija i Luksemburg ispred.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Kako je dodao, Crna Gora je najlošija u prvom kvartalu sa minus 6,4 odsto, a Srbija je na plus 1,7 odsto.

Vučić je poručio da će se potruditi da budemo ispred Estonije i Luksemburga koje su trenutno u vrhu evropske liste.

Vučić najavio ukidanje poreza VIDEO

Predsednik je izjavio da je budžet države u odličnom stanju pošto su prihodi mnogo veći, a rashodi niži nego što je očekivano, zbog čega će na kraju godine biti niži deficit budžeta, i pozvao ministre da utroše novac predviđen za infrastrukturne investicije, jer je to jedan od glavnih razloga ekonomskog uspeha Srbije.

Trošite novac, imaćemo veće plate i penzije

"Mi smo juče imali bolji rezultat za dve i po milijarde, pošto svakog 15. u mesecu imamo prihod oko 40,5 miljardi, a imali smo sada 43 milijarde. Deficit će biti manji od onog koji smo predočili poslanicima", rekao je Vučić.

Kaže da moli premijerku Anu Brnabić da natera ministre da više troše novac, ali ne na gluposti, već na investicione i infrastrukturne projekte.

"Treba nam ulaganje, a ne novac, jer ćemo tako više vratiti građanima. To je za nas od preusudnog značaja i molim ministre da budu odogovorni po tom pitanju, jer je to jedan od ključnih razloga uspeha Srbije u prethodnom periodu", naveo je Vučić.

Pruga krajem februara; Vučić: Jedva čekam da sednem u brzi voz

"U drugom kvartalu očekujemo najveći rast - stopu rasta između 12 i 16 posto, dakle očekujemo ogroman skok i on bi trebalo da najviše doprinese ukupnom skoku od 7 odsto za ovu godinu", kazao je.

To bi značilo drastično veće penzije i plate, koliko već do kraja godine.

U drugom kvartalu očekuje se rast u industriji od 19 odsto.

"Građevinarstvo 38 odsto i usluge 14,7 odsto", rekao je on.

"Preko sedam odsto na kraju godine"

Vučić je naveo da će i poljoprivreda da raste za 1,1 posto, što je vrlo teško. Već u narednih dvadesetak dana će, kaže, položiti kamen temeljac za fantastičnu fabriku u Pazovi od 100 miliona evra i 450 zaposlenih, gde će Srbi da rade delove za najmoćnije avione, a obići će i razvojni centar u Pančevu.

Predsednik je ocenio da je priliv stranih direktnih investicija u proteklom periodu neverovatan.

"U prvih pet meseci iznosile su 1,413 milijarde evra, to je praktično nivo prvih pet meseci 2019. godine, što je neverovatno imajući u vidu da se i dalje nalazimo u vremenu pandemije. To je za 12,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine", precizirao je.

Važna je stvar, naglasio je, da je agencija Standard i Pur zadržala kreditni rejting na korak do investicionog, uz potvrdu stabilnih izgleda za njegovo povećanje.

Posejano je 600.000 hektara pšenice, cena je za 15-20 odsto viša nego prošle godine, a rekordno je visoka cena maline - više od 300 dinara za kilogram, poručio je.

"Biće novi konkurs za poljoprivrednu opremu", istakao je on.

Rezerve zlata, tvrdi, povećane su na 36,3 tone zlata. "Uskoro ćemo ići na 50 tona", najavio je.

Isplata pomoći

Predsednik se osvrnuo i na isplatu 3.000 dinara za vakcinisane, rekavši da danas počinje isplata te pomoći za penzionere, a sutra za sve ostale prijavljene građane. Podsetio je i da najstarija grupa građana dobija dodatnih 50 evra u septembru, te naveo da će penzioneri u ovoj godini dobiti ukupno dodatnih 110 evra.

Vučić je preneo da se za 3.000 dinara za vakcinisane prijavilo 2.401.000 ljudi, a vakcinisano je dva i po miliona.

"Gotovo svi su se prijavili", konstatovao je on.

Podsetio je da je u novembru planirana i isplata 30 evra za nezaposlene.

Forbs o Srbiji

Upitan je da prokomentariše i to što nedavno afirmativno pisanje Forbsa o ekonomskoj situaciji u Srbiji nije naišlo na veliki odjek u našoj zemlji.

Forbs pohvalno o Srbiji: Ugledni ekonomista impresioniran našom premijerkom VIDEO

"Kod nas nijedna dobra vest nije vest. Ako ima neka loša - onda je to vest. Svi smo postali robovi klikova", ocenio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.