Vesti -

Uskoro novi sistem, razvija ga domaća pamet

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali danas je učestvovao na skupu povodom predstavljanja novog modela fiskalizacije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Poručio je proizvođačima hardverskih i softverskih rešenja da je proces u potpunosti otvoren i da svi imaju jednake šanse da ponude svoja tehnička rešenja. Ministar je tom prilikom, u testnom okruženju izdao i prvi fiskalni račun u novom sistemu fiskalizacije.

Obraćajući se proizvođačima, Mali je istakao da je sadašnji sistem fiskalizacije uveden pre više od 15 godina, ali da je tehnologija koja se u toj oblasti može primeniti znatno napredovala, te da od njih očekuje nova rešenja.

Mali: "Iskra" uvodi red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava

"Biće vam predstavljeno jedno rešenje na kojem ćete moći da radite, kako biste što pre izaši sa novim uređajima i softverskim rešenjima, kojima treba da pomognete našoj privredi. To je važno da bismo ispunili definisano, a to je da primena nove fiskalizacije počne od 1. januara sledeće godine", rekao je on.

Mali je objasnio da je važno da se ide u korak sa vremenom, odnosno da se modernizuje ova oblast.

"Ovo je potpuno novi sistem koji podrazumeva da se u realnom vremenu svi podaci sa fiskalnih kasa slivaju u Poresku upravu. To će omogućiti bolju kontrolu, ali i unaprediti borbu protiv sive ekonomije i borbu za naplatu poreza", rekao je on.

Primena Zakona o fiskalizaciji za privredu neće predstavljati dodatni trošak, jer je država budžetom za ovu godinu opredelila tri milijarde dinara za subvencije privrednicima za nabavku fiskalnih kasa.

Ministar je podsetio da uz Zakon o fiskalizaciji, Zakon o elektronskom fakturisanju predstavlja deo strukturnih reformi koje će značajno uticati na poboljšanje poslovnog ambijenta u Republici Srbiji.

"Uvođenje e-faktura je važan korak ka podizanju konkurentnosti naše privrede. To je još jedna inicijativa koju smo započeli, a pre mesec dana predstavili smo i taj novi sistem. Sa uvođenjem e-faktura krećemo 2022. godine, a predviđeno je da e-fakture koriste sva preduzeća koja su u obavezi PDV-a, bez obzira da li rade u javnom ili privatnom sektoru", rekao je ministar.

On je poručio da od proizvođača očekuje da u narednom periodu otkriju eventualne nedostatke sistema, kako bi što pre bili ispravljeni i napomenuo da je do početka primene ostalo još šest meseci.

Mali u autorskom tekstu za B92.net: Zakon koji menja način funkcionisanja privrede

Proizvođačima hardverskih i softverskih rešenja, pored ministra Malog, obratila se i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i implemetator projekta, direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, a potom im je predstavljeno tehničko rešenje za fiskalne kase.

Dragana Marković je istakla da je projekat nove fiskalizacije zapravo nastavak programa transformacije i digitalizacije koji je započet.

"Kao što znate, Poreska uprava je u prethodnom periodu digitalizovala sve poreske prijave, upite stanja, uverenja i mnoge druge obrasce. Projekat je u skladu sa opredeljenjima i aktivnostima Vlade Republike Srbije na polju digitalizacije čitave državne uprave. U narednom periodu, Poreska uprava će zajedno sa Ministarstvom finansija učiniti sve da se novi model fiskalizacije implementira u za to predviđenim rokovima", rekla je ona i pozvala proizvođače da osmisle rešenja i da se prijave za dobijanje odobrenja za upotrebu elektronskog fiskalnog uređaja, koji je usklađen sa novim normativnim aktima i propisima.

Majstori i fiskalizacija: Mušterije bolje zaštićene, ali će usluge poskupeti VIDEO

Marko Čadež je naveo da nova fiskalizacija privredi omogućava uštede, a pomaže i u razvijanju novih poslovnih modela.

"Ovo je veliki korak u borbi za konkurentnost srpske privrede. Pred nama je veliki posao, koji podrazumeva da ovaj sistem, sa svim vrlinama i vrednostima koje donosi, ali i sa što manje dilema i problema, uspostavimo u zakonom predviđenom roku. Posebno je zadovoljstvo što je u proces uvođenja ove značajne novine uključena i privreda", rekao je Čadež.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je da će ta kompanija svojom tehničkom snagom i kvalitetom od 1. januara iduće godine implementirati taj sistem.

"Mislim da je bitno što je Telekom nosilac ovog projekta, iz više razloga, pre svega pokazali smo da možemo da budemo lideri i nosioci svih digitalnih projekata u Srbiji, naša tehnološka snaga i broj inženjera su, takođe, veliki garant da će sistem biti implementiran", rekao je Lučić.

Naglašava da je reč o kvalitetnom sistemu kojem će se svi lako prilagoditi.

Lučić podseća da je Telekom bio partner i prilikom prve fiskalizacije i da se i tada pokazao kao kvalitetan i pouzdan partner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.