Vesti -

Stiže leto: Da li smo zakasnili sa servisiranjem klima-uređaja? VIDEO

Beograd -- Ide leto i već je otoplilo, što znači da nam u stanovima i kućama rade klima-uređaji.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Kako da pravilno koristimo klimatizacione uređaje i da li je sada vreme za njihovo servisiranje? Kako da smanjimo troškove tokom letnjih dana?

Svi troškovi se smanjuju prevencijom.

Iz Unije servisera klimatizacije Srbije kažu da je ta prevencija već trebalo da počne u aprilu-maju.

"Pravo vreme je tokom cele godine, ali ono što Unija servisera klimatizacije preporučuje, to je da se klime servisiraju minimum jednom godišnje, odnosno pred letnju ili posle letnje sezone, da pripremimo naš klima-uređaj za predstojeću sezonu. Jako je važno da to bude april-maj, kad naši serviseri imaju manje posla, jer u periodu kad dođe 40 stepeni, ko nema klima-uređaj, njemu je hitniji nego onom koji je mogao da ga servisira u aprilu ili maju", kaže za Televiziju Prva Marica Milić iz Unije.

Navodi da je ova godina specifična kao i prošla.

"Posla ima. Nema ga kao što ga je bilo ranijih godina, još uvek se ljudi nisu opustili u toj celoj priči da mogu da žive nekim slobodnijim životom, korona je učinila svoje, ali ne kasne još uvek, neće kasniti ni u avgustu, samo će imati jedan mali problem - da sačekaju izlazak servisera na teren jer tada su već veće gužve, čeka se i po sedam do deset dana", navodi Marica Milić.

Ono što građani mogu i treba sami da rade kada je klima-uređaj u pitanju, jeste da minimum jednom mesečno izvade filtere, istresu ih i očiste. Oni se nalaze ispod poklopca. Sve ostalo treba ostaviti stručnim licima.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.