Vesti -

120 na sat: Potpisan ugovor za prugu ka EU

Beograd -- Ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica - Horgoš (granica sa Mađarskom) vredan skoro 87 miliona evra svečano je potpisan danas u vladi Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/vlarub
Foto: Depositphotos/vlarub

Ugovor su potpisali, u ime Vlade Republike Srbije, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, v.d generalnog direktora Infrastruktura železnice Srbije Nebojša Šurlan i, u ime izvođača radova, konzorcijuma "Karin Komerc MD doo Veternik" i "RŽD Internešenel", Krste Dubroja.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i prvi zamenik direktora "RŽD Internešenel" Mansurbek Sultanov.

Probijen tunel na deonici auto-puta Miloš Veliki; "Srbija više neće biti ista zemlja" FOTO

Ministar je nakon potpisivanja ugovora rekao da je ovo projekat od od posebnog značaja za Republiku Srbiju, kao i da je sproveden transparentan postupak za izbor strateškog partnera u cilju njegove realizacije.

Prema njegovim rečima, izabran su provereni partneri, ruska kompanija "RŽD internešenel", koja u ovaj posao ulazi u konzorcijumu sa domaćom kompanijom "Karin komerc".

Prvi let ka Beogradu FOTO/VIDEO

Momorović je rekao da je vrednost njihove ponude, koja je ujedno bila jedina na javnom pozivu, 10.227.146.290,06 dinara bez PDV-a (oko 86,7 miliona evra).

"Kada završe modernizaciju i rekonstrukciju, to će biti jedna od najmodernijih elektrificiranih evropskih železničkih deonica, kojom ce vozovi saobraćati brzinom do 120 km/h sa najmodernijom pratecom opremom i signalnim i bezbednosnim sistemima", rekao je ministar.

On je dodao da je planirana i rekonstrukcija staničnih zgrada u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, stajališta Javno Skladište i Hajdukovo, kao i rekonstrukcija 13 putnih prelaza u nivou i 2 pothodnika.

Dolaze nam Bugari, lokacija za prvu investiciju već poznata

Rok za završetak radova je 14 meseci od uvođenja izvođača u posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.