Vesti -

Vučić: Opet možemo da budemo među prvima FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je važno da se potrudimo da rastemo što je moguće brže.

Izvor: B92
Podeli
 TANJUG/ FOTO STA/ NEBOJSA TEJIC/ bg
TANJUG/ FOTO STA/ NEBOJSA TEJIC/ bg

Vučić: Nismo mogli da se dogovorimo, inicijativa Srbije nije prihvaćena VIDEO

Vučić: Za nas je to od presudnog značaja

Kako je dodao, zadovoljan je što je Srbija zajedno sa Litvanijom zemlja koja je imala najveću stopu rasta prošle godine u celoj Evropi.

Predsednik je naveo da veruje da ove godine opet možemo da budemo među prve dve ili tri zemlje Evrope.

"To je za nas ono što je važno, da brže sustižemo one koji su razvijeniji i uspešniji od nas, a sve drugo što nije do nas - šta da radimo, ne možemo da se ubijemo", ocenio je.

Podsetimo, Vučić je prošle nedelje saopštio da je Međunarodni monetarni fond promenio procene rasta za našu zemlju. Prema novim projekcijama, u ovoj godini privredni rast je 6 odsto, a u 2022. godini 4,5 odsto (prvobitno je najavljeno da će biti 3,8 odsto), dok je stopa deficita smanjena.

On je tom prilikom istakao da je MMF došao na ono što je i Srbija govorila, da će rast BDP-a naše zemlje ove godine iznositi šest odsto.

"Ja sam govorio da može i sedam odsto", poručio je Vučić prošle nedelje.

Uz to, ministar finansija Siniša Mali takođe je nedavno izjavio da iz Evrope i sveta stižu veoma ohrabrujuće ekonomske prognoze za Srbiju.

Tako je Evropska komisija (EK) u svojoj prolećnoj ekonomskoj prognozi za 2021. godinu predvidela rast BDP Srbije od 5,3% za ovu godinu, što je poboljšanje za 0,5% u odnosu na jesenju projekciju.

Mali je dodao da je Republika Srbija prvi kvartal završila sa plusom od 1,2%, a da je projektovan minus od 1,3% , tako da se otvara realna ekonomska mogućnost da do kraja godine Srbija ostvari rast koji je veći od projektovanih 6%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.