Vesti -

Kompanija iz Novog Sada želi obnovu proizvodnje, za Azotaru nudi 650 miliona dinara

Beograd -- Kompanija Promist iz Novog Sada dala je juče najbolju ponudu na javnom nadmetanju za kupovinu pančevačke Azotare u stečaju, od 650 miliona dinara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, librakv
Foto: Depositphotos, librakv

Ako ponuda bude prihvaćena, u Pančevu će biti obnovljena proizvodnja veštačkih đubriva.

Odluku o prihvatanju ove ponude doneće Odbor poverilaca HIP Azotare u stečaju, jer je ona manja od 50 odsto procenjene vrednosti te kompanije.

Odluka Odbora poverilaca očekuje se najkasnije u roku od 15 dana, rečeno je danas.

U javnom nadmetanju učestvovala je još jedna kompanija koja je samo potvrdila početnu cenu od 581 milion dinara, što je tek pet odsto procenjene vrednosti kompanije.

Komercijalni direktor Promista Danilo Tomašević u izjavi za Tanjug kaže da iskreno nisu očekivali veću konkurenciju.

"Promist se već 20 godina bavi poslom distribucije đubriva. Prirodno je bilo da pređemo i u proizvodnju veštačkog đubriva. To je naša namera od davnih dana. Očekujemo odluku Odbora poverilaca da li je prodaja završena ili nije pošto je ponuđena cena ispod 50 procenata procenjene vrednosti", rekao je Tomašević.

On je najavio da je namera Promista da u Azotari pokrene proizvodnju.

"Mi ćemo pokrenuti jedan manji deo proizvodnje. Jedan deo radnika koji je bio u Azotari sigurno će ostati da se okuša u proizvodnji. Plan je pokretanje jednog dela pogona a koji će biti pokrenut, o tome ne mogu sada da govorim jer je deo poslovne strategije", rekao je on.

Dodao je da odluka hoće li se proizvoditi i amonijak zavisi od dosta faktora i cene gasa koja je dosta virulentna na svetskom tržištu.

"Ne možemo mi kao mala kompanija biti izloženi takvim rizicima koje velike kompanije na drugačiji način rešavaju", rekao je Tomašević.

Promist je više godina pre stečaja bio najveći kupac veštačkog đubriva HIP Azotare a Tomašević kaže da su se za kupovinu opredelili kao prirodni partner.

"Mi smo praktično jedina firma koja je kupovala mineralna đubriva od Azotare, avansnim putem u velikim količinama. Mi na neki način komplementarnu delatnost već obavljamo u odnosu na Azotaru. Kupovina Azotare, ako Bog da, biće prirodni sled događaja" rekao je on.

Skladišta veštačkog đubriva Promista u Pančevu su sada u prostoru nekadašnje fabrike stakla a Tomašević kaže da će u slučaju da ta kompanija kupi HIP Azotara, skladišta u bivšoj Staklari imati drugu namenu.

Fabrika veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja HIP-Azotara u stečaju ponuđena je na prodaju po treći put po dodatno umanjenoj početnoj ceni od 581,3 miliona dinara, objavila je u aprilu Agencija za licenciranje stecajnih upravnika.

Hemijska indstrija Pančevo Azotara se prodaje kao pravno lice, jedinstven fabrički kompleks, s proizvodnim pogonima i skladištima Amonijaka, Azota, AN-a, KAN-a, NPK i Karbamida, kao i sa objektima energetike, uprave i laboratorije.

Azotara je u stečaju od polovine septembra 2018. godine a do sada je bila prodavana tri puta no za licitiranje sa početnim cenama od 5,8 i 2,3 milijarde dinara, ali nije bilo zainteresovanih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.