Za skok cena kvadrata kriva - nostalgija VIDEO

Cene građevinskih materijala od početka godine svakodnevno rastu.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Skaču cene nekretnina, diktira ih stiropor

Preplaćene nekretnine: "Ne možete oglasiti Rakovicu za 2.000 evra po kvadratu" VIDEO

Najviše su poskupeli gvožđe, stiropor, vodovodne instalacije, i to od 50 pa do 100 odsto. Koliko će onda poskupeti kvadrat u novogradnji, da li će to smanjiti njihovu, a povećati kupovinu starih stanova? To je Televizija Prva pitala potpredsednika Građevinske komore Gorana Rodića I konsultanta za nekretnine Nikolu Đogatovića.

"Jedan od glavnih razloga zbog kojih je poskupeo građevinski materijal je velika izgradnja - zakon ponude i potražnje, traži se, diže se cena, to je sasvim normalno. Drugi uzrok je poskupljenje nafte, kao bazičan proizvod za mnoge izolacione materijale. Investitor će morati da plati to poskupljenje, što ne znači da će morati da ga pretoči u krajnju cenu. Krajnja cena opet zavisi od ponude i potražnje", ocenjuje Rodić.

Prema rečima Đogatovića, ako gledamo prvi kvartal 2021. godine u odnosu na isti period lane, desilo se povećanje u broju registrovanih ugovora od čak 40 odsto.

"To je rekord u poslednjih 7 godina koliko se vodi ta statistika. Uzmimo u obzir emigraciju koja je otišla 1991. godine, oni su nekih 30-ak godina proveli u inostranstvu, znači sada je, da kažemo, taj redovan sklad okolnosti - ako se vraćaju u Srbiju ili teže da kupuju nešto, kupuju sad. Imamo i drugi vid emigracije koji je otišao pre 10, 15 godina - i oni su postali kupovno moćni, sve njih i dalje vuče ta nostalgija", objašnjava Đogatović.

Cena kvadrata u novogradnji u Beogradu prilično varira, a kreće već od 1.000 evra.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 142 idi na stranu