Vesti -

Skupština usvojila: Subvencije za zamenu stolarije, izolacije fasada i grejnih sistema VIDEO

Skupština Srbije usvojila je večeras sva četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: B92/ J.J.
Foto: B92/ J.J.

Pred poslanicima se nalazilo više predloga zakona, a u zgradi srpskog parlamenta je bila i reporterka portala B92.net Jovana Jovanović.

Poslanici su izglasali Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakon o energetici, kao i dva nova zakona - Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o upotrebi obnovljivih izvora energije.

Novi zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji se prvi put donosi, trebalo bi da omogući nove investicije u obnovljive izvore energije i povećanje učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Kao važna novina zakona je veće uključivanje građana u energetsku tranziciju uvodenjem instituta kupca-proizvođaca, tako da će građani moći da postavljanjem solarnih panela na krovovima proizvode električnu energiju za svoje potrebe, time umanje račun za utrošenu električnu energiju, a viškove da plasiraju u mrežu.

Zakonom se uvodi zabrana izgradnje hidroelektrana bilo kog tipa i snage u zaštićenim područjima.

Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije trebalo bi da omogući ostvarivanje ušteda energije, sigurnost snabdevanja, smanjenje uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene i da doprinese održivom korišćenju prirodnih i drugih resursa.

Tim zakonom Srbija se usklađuje sa novim direktivama EU u ovoj oblasti.

Novim rešenjima predviđeno je osnivanje Uprave za finansiranje i podsticanje enegetske efikasnosti u sastavu Ministarstvu rudarstva i energetike, koja će građanima olakšati dobijanje subvencija za zamenu prozora, vrata, izolacije fasada i grejnih sistema.

Subvencije Uprave će iznositi 25 odsto, koliko će finansirati i jedinice lokalne samouprave, a predviđeno je učešće građana u iznosu od 50 odsto.

Zakon o energetici omogućiće usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, obezbediti sigurnost isporuke i snabdevanja energijom i energentima i uvođenje novih učesnika na tržištu energije.

Usvajanjem ovog zakona i kupci toplotne energije imaće pravo na status energetski ugroženog kupca i umanjenje računa ukoliko ispune propisane kriterijume, kao što već imaju kupci električne energije i gasa iz te kategorije.

Uvodi se elektronsko poslovanje u postupanju Ministarstva (e-energetika), što će omogućiti jednostavnije procedure i brže izdavanje dozvola i saglasnosti.

Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima trebalo bi da stvore uslove za efikasnije i održivo upravljanje mineralnim i drugim geološkim resursima Srbije i povećanje investicija u geološka istraživanja i rudarstvo.

Potvrđene mineralne rezerve u Srbiji su oko 200 milijardi dolara i jedan od ciljeva je da se efikasnijim korišćenjem rudnog bogatstva poveća učešće rudarskog sektora u BDP-u sa sadašnjih 1,9 odsto na 4-5 odsto u narednih pet godina.

Sednici je prisustvovala i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kao ovlašćeni predstavnik predlagača.

"Drago mi je što danas razgovaramo o amandmanima, koji su usvojeni na sednici Vlade, a ovi amandmani će pomoći da zakoni budu još bolji. Želim da vas informišem da smo započeli izradu nacionalnog plana za energetiku, što je trebalo ranije da se uradi, ali nije," kazala je ministarka Mihajlović obraćajući se poslanicima.

Dodala je, da se nada da će svi zakoni koji su danas pred poslanicima biti izglasani jer se tiču budućnosti Srbije i naše dece.

"Ovo jeste budućnost Srbije u smislu zelene Srbije, što će podrazumevati još više investicija, kao i jačanje privrednog razvoja", navela je ona.

"Kada se govorilo o novim investicijama, istina je da mnogo toga što se planiralo u oblasti energetike nije realizovano, ali više ne može da se čeka, jer nemamo vremena za gubljenje, a kada se zakoni budu usvojili, ide se na brzu izradu podzakonskih akata i u narednih par meseci će sve biti gotovo jer ćemo imati zakone koji mogu da se primene", kazala je ministarka.

Takođe, ministarka je istakla da i dan-danas postoje zakoni o rudarstvu, koji još uvek nemaju podzakonske akte, iako su doneti pre nekoliko godina, te da to više neće moći tako.

Isto tako, ministarka Mihajlović se osvrnula i na nedavno održani ekološki protest. Kako kaže, taj protest je licemeran, jer se ne smemo deliti na to čiji je vazduh i da li neko više brine o njemu, a neko manje.

Takođe, navela je, da u prethodnom periodu, oni koji su realizovali projekte u vezi sa životnom sredinom, poput prethodnog ministra i još nekih drugih koji su se time bavili, doveli su nas, kako kaže, u situaciju da male hidroelektrane budu realizovane na načine koji nisu bili adekvatni i koji nisu bili u skladu sa zakonom.

"One su trebale da donesu zelenu energiju u normalnim uslovima, a naprotiv donele su probleme meštanima", napominje.

"Aleksandar Janković Ćuta danas priča o tome kako bi trebalo zabraniti male hidroelektrane, a pre nekoliko godina je hteo da gradi malu hidroelektranu, čak je gledao da nađe određene veze po Vladi, kako bi dobio energetsku dozvolu, dakle, oni koji su predvodili ekološki protest poput njega su se bavili isključivo politikom, a ne brigom o zaštiti životne sredine", kaže Mihajlović.

"Uradićemo reviziju, jer ove probleme moramo da rešimo", dodala je Mihajlović.

Navela je da male hidroelektrane nisu loš izvor, već naprotiv, kao i da ih ceo svet ima i gradi.

"Trenutno smo zabranili male hidroelektrane, ali javnost Srbije treba da zna da ćemo mi te probleme da rešimo", rekla je Mihajlovićeva.

"Ne razgovara se o privatizaciji Resavice"

Mihajlović je izjavila večeras u Skupštini Srbije da se ne razgovara o privatizaciji Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica.

Mihajlović je kazala da je činjenica da se mora naći način kako da se, pored subvencija od preko 40 milona evra godišnje, obezbedi zaposlenje tim ljudima, jer će se smanjivati proizvodnja iz uglja.

"Ali nijednog trenutka nije bilo priče o privatizaciji Resavice. Petrohemija, da, radi se na tome sa Ministarstvom privrede, ali Resavica ne", poručila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.