Kako stranci kupuju naše nekretnine?

Sve više stranaca se odlučuje da kupi nekretninu u Srbiji.

Izvor: RTS
Podeli
Ilustracija: Bogi.Knips/Shutterstock
Ilustracija: Bogi.Knips/Shutterstock

Gde su u Srbiji najskuplji stanovi, gde garaže, a gde poslovni prostor?

Kvadrati na planinama samo niču; "Zlatibor izgleda kao Žarkovo, neko to voli" VIDEO

Bankari čak daju stambene kredite za nerezidente, ali sa nešto višim kamatama nego za državljane Srbije.

Veća ponuda nekretnina i atraktivne lokacije čine beogradsku novogradnju privlačnom i strancima. Jeste da oni uglavnom kupuju za gotovinu, ali to povećano interesovanje naravno bankarima nije promaklo, pa su već izašli sa posebnom ponudom stambenih kredita za nerezidente.

"Što se tiče dokumentacije za kredit, ona je manje-više kao i za naše klijente, kao i za srpske državljene koji apliciraju ovde u Srbiji, procenjujemo rizik na osnovu prihoda, na osnovu ugovora o zaposlenju. Što se tiče obezbeđenja kredita, to je nekretnina koje klijenti kupuju uz naravno obavezno učešće", navodi Velibor Savić, direktor u Api banci, prenosi RTS.

Na stanogradnju kovid kriza izgleda nije mnogo uticala - promet nekretnina je prošle godine porastao za dva procenta, a obim gradnje oko osam odsto. I cene kvadrata rastu, a tri od četiri prodata stana kupuju se za gotovinu.

"To je zakonom regulisano i regulisano je da samo zemlje koje imaju reciprocitet sa republikom Srbijom, njeni građani mogu biti vlasnici nekretnina u Srbiji. Od zemalja gde ne postoji reciprocitet i gde nije moguća kupovina stanova, to su Makedonija, Iran, Indija... U ovom trenutku između 10 i 15 odsto naših stanara čine nerezidenti", navodi Bojan Bulatović, direktor prodaje "Beograda na vodi".

Preplaćene nekretnine: "Ne možete oglasiti Rakovicu za 2.000 evra po kvadratu" VIDEO

Šta nedostaje senzacionalnom izveštaju da je Beograd 4. najskuplji grad Evrope po ceni stanova?

Nekretnine u inostranstvu najviše kupuju Rusi i Kinezi. Rusi na primer sada i u Srbiji mogu da podignu kredit, pod uslovma sličnim onima koje dobijaju u svojoj zemlji, a u ponudi imamo i luksuzne stanove po njihovoj meri.

Sve to nameće pitanje da li je realno uz sadašnje propise očekivati da naši gradovi poprime raznolikost stanovništva Njujorka ili Londona.

"Nemamo propis kojim je uređeno dobijanje prebivališta čija investicija pređe određeni iznos. Takve propise ima 70 odsto zemalja u razvoju i razvijenih država u svetu. Tako da se mnogi stranci odlučuju da kupe da ulože u nekretnine u tim zemljama jer su zainteresovani da imaju prebivališe, da pošalju decu u školu ili da idu na lečenje. To se pogotovo odnosi na ljude iz zemalja koje dolaze iz trećeg sveta", objašnjava Nenad Đorđević, predsednik UO "Klaster" nekretnine.

Grci imaju program pod nazivom zlatna viza koji garantuje trajno prebivališe onima koji ulože više od 250.000 evra u nekretnine. Amerikanci garantuju trajno prebivališe za kupce nekretnina vrednih milion i više dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu