Negde već dostignut pretkrizni nivo, ali najave bankara se neće svima svideti

Prethodna godina je društvu i privredi donela nove izazove.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tatoh/Shutterstock
Foto: Tatoh/Shutterstock

Stranci prečešljali ekonomske uspehe Srbije i zaključili - sve je do "multivektorske" politike

"Pametan potez": Svetski ekonomski forum pohvalno o Srbiji VIDEO

Ipak, odgovorna ekonomska politika Srbije, niska inflacija i stabilan finansijski sistem omogućili su pravovremen i adekvatan odgovor na te izazove, jedan je od zaključaka regionalne onlajn konferencije "Money Fair 21".

Na konferenciji je, između ostalih, govorila guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, koja je ocenila da će se Srbija od posledica pandemije koronavirusa oporaviti u toku ove godine.

Pretkrizni nivo

Prema njenim rečima, Srbija je u mnogim oblastima ekonomije već dostigla ili prešla pretkrizni nivo, u industriji, izvozu robe, trgovini na malo, kao i po broju zaposlenih.

Kaže da je država odmah sa pojavom globalne krize bez presedana prošle godine donela veliki paket ekonomskih mera u vrednosti od blizu 13 odsto BDP-a, kao podršku srpskoj ekonomiji.

"Time smo očuvali pristup finansijskim izvorima sredstava, kao i još povoljnije finansijske uslove. Time smo podržali domaću tražnju i očuvali stabilnost u trenucima kada je globalni pesimizam bio najizraženiji. Upravo su obimnost paketa, dobra odmerenost mera, ali i brzina reakcije odigrali ključnu ulogu u sprečavanju prelivanja negativnih efekata pandemije na tržište rada i na sve druge aspekte života i rada", istakla je Jorgovanka Tabaković.

Banke se mogu smatrati tehnološkim kompanijama

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić istakao je na konferenciji važnost komunikacije sa klijentima, javnošću, a posebno brzu reakciju i pružanje odgovora na zahteve klijenata u uslovima kovid-krize.

On vidi ulogu asocijacije upravo u pomoći bankama u digitalizaciji, edukaciji i komunikaciji sa klijentima i širom javnošću.

Predsednik UO NLB Grupe Blaž Brodnjak istakao je značaj velikih promena i transformacija banaka, posebno u oblasti digitalizacije.

"Upravo zahvaljujući digitalizaciji mogli smo da budemo na usluzi klijentima 24/7, što je posebno bilo značajno tokom pandemije", rekao je Brodnjak.

Ističe da se banke danas mogu smatrati i tehnološkim kompanijama.

Dodao je da pored digitalne transformacije i dugoročnog uticaja na transformaciju bankarstva, budućnost banaka pripada bankama koje budu imale visoko obučene, kompetentne zaposlene.

Predsednica Izvršnog odbora Eurobank a.d. Beograd Slavica Pavlović je kazala da je prethodna godina društvu i privredi donela nove i neočekivane izazove, ali da su odgovorna ekonomska politika, niska inflacija i stabilan finansijski sistem omogućili pravovremen i adekvatan odgovor na pandemiju.

Foto: Depositphotos, librakv
Foto: Depositphotos, librakv

Rad šaltera do 12 časova? Oglasili se bankari

Cene bankarskih usluga uzletele: Održavanje računa i do 100 odsto skuplje

"Posebno nas raduje veoma pozitivan odgovor klijenata koji se, uporedo s tradicionalnim bankarstvom, sve više okreću digitalnim uslugama što potvrđuje da smo na dobrom putu", rekla je Pavlovićeva.

Smanjuje se broj filijala

Predsednik IO Erste banke Slavko Carić takođe je istakao trend digitalizacije u bankarstvu i primetio da sve više klijenata te banke preuzima izvode i plaćanja onlajn.

"Neće klasična filijala nestati ni sutra, ni prekosutra, ali će se broj filijala smanjiti. Erste grupa je radila studiju, gde smo imali odgovor od 16.000 ljudi, da određene funkcije mogu da se radi od kuće", naveo je on.

Dodao je da već desetak godina opisuje odlazak u banku, kao odlazak kod lekara, pre nego odlazak u supermarket.

"Srbija je, možda, najbolje prošla od svih zemalja u regionu, kod nas u Erste grupi. Razlog za to je da je pad bruto nacionalnog dohotka bio najmanji u regiji", naglasio je Carić.

Na konferenciji se govorilo i o inovacijama, investicijama, ali i o tome da li banke mogu da učinu više na polju održivosti i dekarbonizacije.

Predsednik IO Komercijalne banke Vlastimir Vuković istakao je da je održivost deo poslovne filozofije Komercijalne banke i njenu potpunu integraciju u biznis strategiju.

"U Komercijalnoj banci i celoj NLB Grupi, mi smo u potpunosti posvećeni kreiranju održivih vrednosti za sve naše klijente, ali i za zajednicu u kojoj radimo i stvaramo. U tom kontekstu vidimo ne samo oporavak, već i dalji razvoj malih i srednjih preduzeća", rekao je Vuković.

Ističe da je Komercijalna banka, kao vodeća banka u Srbiji i regionu, u jedinstvenoj poziciji da pomaže u postizanju tih ciljeva, kroz svoje prisustvo u zemljama regiona.

"Naš strateški plan fokusira se na ključne oblasti - smanjenje siromaštva, klimatske promene i rizik od bolesti i ekonomske nejednakosti. Na taj način, Komercijalna banka omogućuje pomoć malim i srednjim preduzećima da integrišu SDG u svoje razvojne planove", zaključio je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu