Na ove adrese stižu prepolovljeni računi za struje FOTO

Čačak -- Prva solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji postavljena je u čačanskom selu Vranići, snage 500 kilovata.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Ona je napravljena za potrebe proizvodnje i prodaje električne energije.

Globalna ulaganja u obnovljive izvore energije beleže snažan porast u svim krajnje korisnim sektorima, a ovakavan način korišćenja snage vetra i sunca postaje sve zastupljenije i u našoj zemlji.

Ovo je jedna od prvih solarnih elektrana velikog kapaciteta u Srbiji, koja je u funkciji. Na ovom postrojenju montirano je oko dve hiljade solarnih panela sa snagom od 250 vati.

"To ispunjava potreba za nekih 100 domaćinstava koji mogu da se napajaju sa ove elektrane. Ovi paneli su iz 2015. godine, a sada već imamo panele veće snage od 400 vati. Uz pomoć obnovljivih izvora enregije svako za potrebe svog domaćinstva može da namontira četiri do pet panela i time da omogući napajanje nekih osnovnih potrošača, kao što su rasveta, računari, rashladni uređaji", kaže za RINU inženjer Saša Luković.

Foto: RINA
Foto: RINA

Sve češće se velike kompanije odlučuju da instaliraju upravo solarne panele, a najčešći razlog je pre svega ekenomski, a zatim i ekološki.

"Znamo da se računi kreću na niovou od četiri do pet hiljada dinara, oni mogu da se prepolove i na taj način se ostvaruje ušteda. Ono što je bitno kada montirate panel i pustite ga u rad, vi već sledećeg meseca imate benefit, tako da se efekat instalacije ovakve opreme vidi odmah na startu", zaključuje Luković.

Svakodnevno se mora podizati svest o nužnosti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Doprinos tome daju konkretni primeri poput čačanskog Naučno tehnološkog parka na čijem krovu je takođe instalirana solarna eleketrana jačine 25 kilovata i za nekoliko dana počeće sa proizvodnjom električne energije, koja će služiti za potrebe halskog prostora u kom se nalaze proizvodni pogoni kompanija koje rade upravo u sklopu NTP.

Foto: RINA
Foto: RINA

"U našem okruželju se povećava broj firmi koje su instalirale solarne elektrane na krovovima svojih objekata, to su iskusni privrednici koji znaju da im to donosi odličan ekonomski rezultat. Takođe, i brojna domaćinstva idu tim putem.Osnovni razlog je ekonomska dobit i doprinops zdravijoj i čistijoj sredini" ,v.d.direktora NTP Čačak Mirko Pešić.
On ističe da se sa ovim projektom daje šansa i svim start ap kompanijama koje se bave ovom oblašću da rzvijaju svoja znanja, ispitaju svoje pretpostavke i stvaraju nove inovativne ideje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu