Vesti -

Ziđin će eliminisati i najmanji uticaj na kvalitet vode u reci Pek

Kompanija Ziđin je do 16. aprila očistila sve postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda kako bi povećala efikasnost prečišćavanja voda iz Južnog revira.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/yeti88
Foto: Depositphotos/yeti88

"Kako bi povećala efikasnost prečišćavanja voda iz majdanpečkog 'Južnog revira' i tamošnjeg postrojenja za drobljenje rude, Ziđin koper je do 16. aprila očistila sve postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda", saopšteno je iz te kompanije.

Navode i da je jedan ultrazvučni merač protoka vode instaliran za merenje količine vode koja se ispušta u reku, a drugi će biti postavljen najkasnije 20. aprila.

"Kompanija je takođe očistila i korito reke Mali Pek od mulja koji se taložio decenijama. Dva nova taložnika za prečišćavanje otpadnih voda su završena, a izgradnja trećeg je u toku i biće gotova do kraja aprila", navode iz kompanije.

Ziđin je dobio rok da do 30. aprila otkloni nepravilnosti koje je tada uočila inspekcija, ali i obećanje da će, zbog iskazane sumnje u postojanje više zagađivača te reke, u narednom periodu sve tri inspekcije nastaviti da se bave ovim problemom kako bi se utvrdili svi potencijalni zagađivači.

Iz Ziđina navode da je kompanija takođe sprovela više istraga o kvalitetu vode u rečnom slivu Peka i okolnih reka, upoređivala je i analizirala podatke o monitoringu tokom proteklih godina sa osnovnim podacima koje je, o istraživanju životne sredine, dostavila nezavisna profesionalna kompanija.

Budući da RBM ima dugu istoriju razvoja, ranije objekti za zaštitu životne sredine, kako navode, nisu bili kompletni.

"Pesak i prašina sa rudarskih puteva ispuštani su u reku Pek i taloženi tu godinama. Poslednjih decenija, kada god bi se desile obilne padavine, blato i pesak sa dna korita ponovo bi zamutili vodu, što je svakako uticalo na kvalitet", navodi se u saopštenju Ziđina.

Kako bi smanjila uticaj na kvalitet vode u reci Veliki Pek, ta kompanija navodi da je uložila znatna sredstva i napor da instalira nove pumpe i cevovode za reciklažu svih otpadnih voda iz filtraže i njihov povratak u flotaciju.

"Posao će biti završen do kraja aprila i tada se otpadne vode iz filtraže neće ispuštati u reku Veliki Pek".

Ziđin navodi da je i toku izrada i novog projekta prečišćavanja rudničkih otpadnih voda u RBM-u. Kompanija će novi projekat realizovati kada za njega dobije odobrenje nadležnih srpskih institucija.

Ziđin koper podeseća da je kompaniji sredinom marta naloženo da do kraja aprila očisti postojeće kanale i taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradi nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih voda u kojima će se, pored atmosferskih, prečišćavati i vode iz perionice teških vozila.

Naloženo je, a dosad i učinjeno, kažu, i da se i korito reke Mali Pek, u delu koji nije u rudničkoj zoni, očisti od materijala koji se decenijama taložio i da se i na toj lokaciji izgrade taložnici.

"Na kraju, treći i poslednji zadatak koji je ogranak kompanije u Majdanpeku dobio, jeste redovno ispitivanje i vođenje dnevnika o kvalitetu otpadnih voda pre i nakon mehaničkog prečišćavanja", navode iz te kompanije.

U saopštenju Ziđina, objašnjeno je da je zbog mutne vode nizvodno od reke Pek, 4. marta prijavljeno da Rudnik bakra Majdanpek iz njegovog "Severnog revira" ispušta kiselu vodu. Inspektori zaštite životne sredine su reagovali po toj anonimnoj prijavi i odmah izašli na lice mesta. Izveštaj istrage potvrdio je još tada da iz "Severnog revira" u vodotok Peka nije ispuštana kisela voda, navode iz ove kompanije.

Naredne posete inspekcijskih organa bile su 11. i 18. marta. Tih dana su tri inspektora, iz ministarstava zaštite životne sredine, rudarstva i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zajedno posetila Rudnik bakra Majdanpek i sprovela istrage.

"Utvrđeno je i tom prilikom da "Severni revir" ne ispušta kiselu vodu i da nema dokaza da je zamućenje u nizvodnom toku reke Pek uzrokovano ispuštanjem vode iz Rudnika bakra Majdnapek".

Inspekcijski tim je tom prilikom, međutim, naložio prečišćavanje vode iz "Južnog revira" i postrojenja za drobljenje rude, uključujući i čišćenje taložnika za prihvat atmosferskih voda i dela korita reke Mali Pek, kao i instaliranje uređaja za merenje količine vode koja se ispušta u reku i uređaja za ispitivanje kvaliteta vode pre i posle tretmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.