Vesti -

Mali pozvao frilensere da regulišu svoj status

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali pozvao je sve frilensere da regulišu svoj status kako se trenutna situacija ne bi ponavljala u godinama koje dolaze.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

"Možete da se registrujete preduzetnici , da osnujete svoja preduzeća kako ne bismo ponavljali istu situaciju u godinama koje dolaze", rekao je Mali za TV Prva.

Mali je rekao da postoje dva udruženja frilensera, ali da mu nije jasno šta predstavnici pojedinih frilensera još traže.

"Imali smo intenzivne razgovore sa oba udruženja, osnovni zahtev sa njihove strane bio je da izađemo u susret onim frilenserima koji su socijalno ugroženi i rešenje koje smo dali je sledeće: Svako koje zarađivao do 56.000 dinara mesečno nema obavezu da plaća zaostale obaveze", rekao je Mali.

Mali je ocenio da ima i onih koji su zarađivali 1000 evra na klađenju preko interneta, na izdavanju stanova na dan i da su i njima izašli u susret dali im na 120 rata da plate zaostali porez bez kamate.

On je naveo primer da onaj koji je zarađivao 700 evra mesečno, svaka rata ga košta 7,4 evra. "Sad ja više ne znam šta oni i kako hoće", rekao je Mali.

On je rekao da je ovo rešenje do 1. oktobra, i pozvao frilensere da regulišu svoj status.

Govoreći o tome što se frilenseri žale na retroaktivnost, Mali kaže da tu nema retroaktivnosti, da porezi moraju da se plate. "Imate samo kontrolu unazad koja je videla da porez nije plaćen", rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.