Vesti -

Kinezi imaju velike planove za naše zlato i srebro FOTO

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Cooper) planira u 2021. godini 408 miliona dolara dodatnih ulaganja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper
Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper

Ziđin isporučio Narodnoj banci Srbije više od dve tone zlata FOTO

Kako se navodi u saopštenju kompanije, ulagaće se u tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine.

Ziđin je tokom 2020. investirao 360 miliona dolara, a ove godine planira da u nastavak započetih projekata i proizvodnju investira pedesetak miliona dolara više nego lani.

Cilj za 2021. je proizvodnja 74.010 tona bakra u koncentratu, odnosno 38,91 odsto bakra više nego lani i produkcija 83.450 tona katodnog bakra, ili za 18 odsto više nego 2020. Sem toga, ovogodišnjim planom se predviđa proizvodnja blizu dve i po tone zlata i oko 10 tona srebra, što je porast od 45,14 posto na zlatu i 10,12 odsto na srebru.

Plan je i da broj povreda na radu ove godine bude 30 odsto manji nego 2020, kao i da se ozeleni dodatnih 250.000 kvadratnih metara degradirane rudarske površine.

Borska jama; Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper
Borska jama; Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper

Ukupne investicije Ziđina u Bor i Majdanpek, tokom dvoipogodišnjeg strateškog partnerstva sa Srbijom, iznose 700 miliona dolara, što je dvostruko više od cene po kojoj je kineska kompanija dokapitalizovala rudarsko-metalurški kombinat i decembra 2018. realizovala strateško partnerstvo sa Srbijom, dodaje se u saopštenju.

Sa dodatnim ulaganjem od 408 miliona dolara planiranim za ovu godinu, Ziđin će za samo tri godine realizovati preko 1,1 milijardu dolara investicija u Bor i Majdanpek.

Ugovorom o strateškom partnerstvu, kompanija se kajem 2018. godine obavezala da u narednih šest godina u poboljšanje proizvodnje, povećanje efikasnosti, otvaranje novih rudnika, ali i povećanje produktivnosti investira 1,26 milijardi dolara.

Flotacija Veliki Krivelj; Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper
Flotacija Veliki Krivelj; Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper

Ziđin u budžet Srbije lane uplatio 46,3 miliona dolara, zaposlio 500 ljudi

Iz Ziđina ističu da su prošle godine u zaštitu životne i radne sredine uložili 53,5 miliona dolara i da su preduzeli efikasne mere za zbrinjavanje čvrstog i tečnog otpada, kao i za suzbijanje prašine i dimnih gasova.

Prioritet je dat izgradnji sistema za odsumporavanje i sekundarnih dimohvatača, zajedno sa novim konvertorom i novom anodnom peći, a ova sveobuhvatna rekonstrukcija treba da bude završena do oktobra ove godine. Do tada treba da se izgradi i sistem za prečišćavanje otpadnih voda iz “Jame”, pošto su pripremni radovi u toku.

Rudnik Veliki Krivelj; Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper
Rudnik Veliki Krivelj; Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper

U toku je, takođe, realizacija projekta prečišćavanja otpadnih voda iz jezera “Robule”, kao i pratećih aktivnosti u oblasti bezbednosti i zaštite životne sredine.

U Rudniku bakra Majdanpek je završeno 90 odsto građevinskih radova, što znač da su stvoreni uslovi da se u drugom kvartalu ove godine tamo instalira nova flotacija. Još jedna, u "Velikom Krivelju" u planu je da se izgradi do kraja 2021.

Topionica; Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper
Topionica; Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper

Novo Cerovo: Najmlađi rudnik u sastavu Srbija Ziđin Koper bogat bakrom FOTO

Svi poslovi u "Velikom Krivelju" napreduju efikasno i u skladu sa predviđenom dinamikom, a definisan je i način rudarenja u "Jami" i utvrđena metoda podzemne eksploatacije u ovom rudniku.

U "Novom Cerovu" je dva meseca pre predviđenog roka, u maju 2020, obnovljena proizvodnja. Pun kapacitet ovog rudnika biće dostignut ovog meseca, kada će se dnevno prerađivati 10.000 tona rude. S druge strane, tehnička obnova i proširenje topionice, prema procenama, treba da se završi do juna 2022. godine, navodi se u saopštenju Ziđina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.