Vesti -

Kako će se ići na svadbu, koncert i u noćni klub: Nema ljubljenja, grljenja, igranja...

Beograd -- Bez prvog plesa i igre uopšte, bez grljenja, ljubljenja i čestitanja, a između muzike i publike pleksiglas - tako bi uskoro mogle da izgledaju svadbe u Srbiji.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Depositphotos/Dmytro Sheremeta
Foto: Depositphotos/Dmytro Sheremeta

Sve više se priča o sledećoj fazi popuštanja mera. I ne samo to, već se uveliko radi na tome kako bi u narednom periodu, na bezbedan način, mogli da počnu rad noćni klubovi i barovi, ali i pod kojim uslovima bi se organizovale svadbe, kongresi, prijemi, razne proslave, kao i koncerti na otvorenom.

Srbija je već prošla prvu fazu popuštanja mera - otvaranjem bašta kafića i restorana, a razmišlja se i o povratku starijih osnovaca i srednjoškolaca u školske klupe. Takođe, do kraja nedelje treba da bude doneta i odluka o otvaranju tržnih centara.

Iako nam je možda teško sada da zamislimo odlazak u noćni klub, na svadbu ili koncert, činjenica je da su brojevi novozaraženih koronavirusom već danima u padu. Nedovoljno još da bismo se opustili, naravno, ali s obzirom na to da smo u samom svetskom vrhu po broju vakcinisanih građana, i ako nastavimo da se pridržavamo pravila, nije rano razmišljati o sledećoj fazi popuštanja mera.

U skladu sa tim, Gradski zavod za javno zdravlje, Grad Beograd i Privredna komora Srbije pripremili su predlog kako na bezbedan način organizovati ova tri segmenta i taj dokument je upućen Vladi Srbije na razmatranje.

Evo ključnih predloga za to kako bi to sve moglo da bude organizovano, prema planu mera koji će biti prosleđen Vladi Srbije, a u koji je list "Blic" imao uvid.

Predlog za organizovanje svadbi, kongresa, prijema i proslava

Svadbe, prijemi i slični događaji bi, sudeći po novom predlogu, koji za cilj ima vraćanje u pogon industrije koja ne radi duže od godinu dana, mogle da izgledaju potpuno drugačije nego pre korone.

Iako su u vrhu liste predloga svakako higijensko-epidemiološke mere, među neophodnim koracima organizacije događaja, detaljno je razrađeno i ponašanje svih učesnika - od radnika, preko muzike, do zvanica. Od organizatora događaja tako se zahteva da vodi računa i o razmaku među ljudima i stolovima, ali i o njihovom ponašanju:

  • razmak između stolova od najmanje dva metra,
  • za stolom ne može sedeti više od 5 osoba,
  • ukoliko ne postoje stolovi i stolice, dozvoljeno je jedno lice na 9 kvadrata,
  • vidno označiti makismalno dozvoljen broj ljudi,
  • distanca od najmanje dva metra prilikom ulaska u objekat,
  • ukidanje podijuma za igru,
  • barijera od pleksiglasa između muzičkog orkestra i publike,
  • izbegavanje čestitanja, grljenja i ljubljenja,
  • onemogućiti švedski sto i omogućiti posluženje za stolom.

Od organizatora ovakvih skupova istovremeno se traži da vremenski ograniči trajanje događaja, ali i da omogući da događaju prisustvuju samo pozvane osobe, što kako se navodi može da se sprovede pomoću redara. Zahtev je i da se obezbedi sprovođenje svih epidemiološko higijenskih mera, ali i da se obavezno čuvaju spiskovi zvanica i to u roku od najmanje 30 dana.

Na listi preporuka za održavanje proslava i prijema na prvo mesto stavljeno je ograničavanje direktnog kontakta i obezbeđenje sigurnog odstojanja. Na drugom mestu je visok stepen higijene, dezinfekcije i korišćenja lične zaštitne opreme, a na trećem visok stepen higijene objekata u kojima se skup održava.

Predlog za otvaranje noćnih klubova i barova

Foto: Depositphotos/fiphoto
Foto: Depositphotos/fiphoto

Za odgovorna lica noćnih klubova i barova navodi se da se nikako ne smeju angažovati izvođači, muzičari, plesači... koji imaju kliničku sliku ili postoji osnovana sumnja na zaraznu bolest kovid 19, ili imaju dokaz da su pozitivni na koronu. Takođe, ni ako simptome imaju članovi njihovih porodica ili druge osobe sa kojima su u kontaktu. Tom prilikom potrebno je angažovati osobe koje će biti ovlašćene i odgovorne da kontrolišu sprovođenje svih mera.

Takođe, treba osigurati da se u objekat ulazi isključivo sa rezervacijom, kao i da se evidencija i spiskovi posetilaca sa kontakt-podacima moraju čuvati bar 30 dana.

Što se tiče ograničavanja fizičkog kontakta, između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, a za stolom ne može sedeti više od pet osoba. Ukoliko ne postoje stolovi i stolice, potrebno je obezbediti prostor od 9 kvadratnih metara za jednu osobu.

Ako se ova preporučena fizička distanca ne može održati, neophodno je smanjiti broj prisutnih, kako u prostoriji, tako i na otvorenom prostoru. Ako je moguće, treba razdvojiti i jasno označiti mesta za ulazak i izlazak.

Prilikom ulaska u objekat obavezno je beskontaktno merenje temperature svakog zaposlenog i posetilaca, a potrebno je obezbediti i dovoljne količine tečnog sapuna, ubrusa, vode i dezinfekcionih sredstava.

Pravilno nošenje zaštitnih maski je obavezno za sve, sve vreme boravka, i u zatvorenom objektu i na otvorenom, osim prilikom jela i pića. Izuzetak su pojedini izvođači, i to samo u trenutku nastupa.

Obavezno je i detaljno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostora, pribora i opreme, kao i što češće provetravanje prostorija. Takođe, na ulazu su obavezne dezobarijere, kao i dozeri sa sredstvom za dezinfekciju ruku.

Prioritet se daje prirodnoj ventilaciji svih zatvorenih prostora, gde god i kad god je to moguće. Rashladne uređaje trebalo bi uključivati tek kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 28 stepeni.

Posetioci su dužni da poštuju sve preventivne higijensko-epidemiološke mere, koje će im biti dostupne u vidu instrukcija postavljenih na vidnim mestima.

Predlog za organizovanje koncerata na otvorenom

Foto: Epa/MICK TSIKAS
Foto: Epa/MICK TSIKAS

I prilikom organizacije muzičkih događaja potrebno je voditi računa o fizičkoj distanci i ličnoj higijeni, dezinfekciji i korišćenju lične zaštitne opreme, kao i visokom stepenu higijene površine na kojoj se organizuje događaj, kao i pratećeg mobilijara, naročito stolova, stolica, šankova, toaleta i drugih površina koje se često dodiruju.

Za organizatore događaja je važno da se u vreme pandemije događaji sa pratećim muzičkim sadržajem ne smeju održavati u zatvorenom, već samo na otvorenom prostoru, odnosno u objektu otvorenog tipa privremenog karaktera, koje bi za tu namenu odredili organi lokalne samouprave. Pritom je važno obezbediti što više ulaza i izlaza, koji će biti dovoljno udaljeni i jasno obeleženi.

Organizatori moraju da obezbede dovoljan broj redara koji će usmeravati posetioce do svojih mesta, kako bi se smanjile gužve, a takođe treba obezbediti da se posetioci, osim u neophodnim slučajevima, ne kreću van mesta koja su im obezbeđena.

Organizator ne sme angažovati osobe koje imaju simptome ili postoji sumnja ili dokaz da su pozitivni na prisustvo virusa covid-19. Svi angažovani moraju biti obučeni da sprovedu sve potrebne mere.

Prostor oko scene potrebno je ograditi i obezbediti najmanje rastojanje od 10 metara između bine i posetilaca. Između stolova mora biti razmak od najmanje 2 metra, a za jednim stolom ne sme sedeti više od pet osoba. Ako nema stolova i stolica, obezbediti 9 kvadrata po osobi.

Takođe, organizuje se samo posluživanje za stolom.

Na ulazu u objekat se beskontaktno meri temperatura, a nošenje zaštitnih maski obavezno je za vreme boravka u objektu.

Obavezno je i detaljno pranje, čišćenje i dezinfekcija mobilijara pre početka događaja, kao i nakon završetka, a posetioci su obavezni da poštuju sve propisane mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.