Urbana poljoprivreda je svetski trend: Bašte zamenjuju betonske zidove i na rubovima Beograda

Urbana ili poljoprivreda na rubovima velikih gradova je svetski trend.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Alison Hancock/Shutterstock
Foto: Alison Hancock/Shutterstock

Imate zemlju, ali ne znate šta da posadite? 7.000 proizvođača u Srbiji rešilo je svoju dilemu

Gde u Srbiji ar zemljišta košta 10 evra?

Unosan biznis: Evo 15 ideja iz Srbije (VIDEO)

Domaća hrana, čistiji vazduh, antistres terapija, najčešći su motivi da čovek betonske zidove - zameni baštom. Beograd je među retkim gradovima koji se mogu pohvaliti zelenim pojasom. Gotovo polovinu ukupne teritorije grada čini obradivo zemljište.

Da su sela u gradu idealna mesta za život i proizvodnju biološki vredne hrane primetio je Armin, kada je iz austrijskog gradića Andorf doputovao u Srbiju i nešto duže zastao na Kosmaju.

"Zaljubio se u Srbiju u našu kulturu, Balkan generalno. To ga je uvek interesovalo, to je i studirao", navodi Milica Vasić Šusterbauer.

Zbog posla je još vezan za Austriju, ali je u planu da u Sopotu bude kod kuće. Zato sa svakim dolaskom, šumadijski zet donese neku novu ideju.

"On je napravio plastenik, hoće da sadi bob, a gde ću ja baštu to ću tek da vidim", navodi Rajna Vasić iz Sopota.

Klima i geografija ovde posebno prijaju borovnici, pa je sve što rodi prva klasa.

Šusterbauerovi su je prošle godine posadili na 60 ari. Milica se kao diplomirani arheolog odlično snalazi u prolećnoj rezidbi. Kaže da su im borovnice slatke zbog ljubavi, a da hemiju koriste minimalno. Sledeće godine očekuje pun rod i prvu zaradu, a planirano ulaganje od 70.000 evra bilo je znatno manje.

"Dobila sam 50 odsto za sadnice, 65 za uređaje preko mladih poljoprivrednika, 80 odsto od grada Beograda za protivgradnu mrežu i voćarsku platformu", objašnjava Milica Vasić Šusterbauer, prenosi RTS.

Iz budžeta Beograda se i ove godine za poljoprivrednike izdvaja 180 miliona dinara. Grad subvencioniše 80 odsto uloženog novca.

"Ono šta zadržavamo i ove godine su i obuke iz oblasti voćarstva, pčelarstva i organske proizvodnje", navodi Dragana Stepanović iz Uprave za poljoprivredu grada Beograda.

Oko 30.000 poljoprivrednih gazdinstava u preko 100 beogradskih sela, mogli bi da hrane grad. Šangaj je na primer, pre dvadeset godina iz gradske poljoprivrede potpuno obezbedio snabdevenje mlekom i jajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu