Vesti -

Amerikanci udvostručili carinu na srpski aluminijum, Hrvatima smanjili

Američko Ministarstvo trgovine objavilo je odluku o primeni antidamping carina na uvoz legiranog aluminijumskog lima iz 18 zemalja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, photonewman
Ilustracija: Depositphotos, photonewman

Amerika spremila novi šamar Rusima, ali i još nekima

Proizvođači aluminijuma dogovarali cene, kazna 175 miliona evra

Postignut dogovor: Suspendovane carine na viski

Među njima se nalazi i Srbija.

Carina na uvoz aluminijumskog lima iz Srbije iznosiće 25,84 procenta umesto 11,67 posto koliko je bilo predviđeno preliminarnom odlukom iz oktobra prošle godine, objavljeno je na zvaničnom veb-sajtu američkog ministarstva.

Prema proceni ovog ministarstva, uvoz aluminijuma iz Srbije u SAD vredeo je 2019. godine 9,8 miliona dolara.

Pored Srbije, na listi se nalaze: Bahrein, Brazil, Hrvatska, Egipat, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Oman, Rumunija, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Tajvan, Turska, Grčka i Južna Koreja.

Najviše je povećana carina na uvoz aluminijuma iz Nemačke, sa 49,40 odsto na 242,80 procenata, i na uvoz iz Brazila - sa 49,61 na 137,06 posto.

Što se tiče zemalja iz okruženja, carina na uvoz aluminijuma iz Hrvatske iznosiće 3,19 posto, i blago je smanjena u odnosu na preliminarnu odluku o stopi od 3,22 procenta, za Sloveniju je utvrđena stopa od 13,43 odsto, a za Rumuniju od 37,26 posto.

Prema Grčkoj i Južnoj Koreji će se primenjivati nulta carinska stopa.

Ovi nameti se nadovezuju na 10-procentne carine koje je administracija bišeg američkog predsednika Donalda Trampa uvela prošle godine pozivajući se na zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Konačna odluka o novim stopama doneta je samo nekoliko sati nakon što je Senat velikom većinom glasova potvrdio izbor Ðine Rejmondo za novu ministarku trgovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.