Vesti -

Negativne kamate na štednju u Srbiji? "Nije realno"

Beograd -- Negativne kamatne stope na štednju, odnosno depozite nisu realne u Srbiji, smatra profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić.

Izvor: FoNet
Podeli
Foto: Depositphotos/JanPietruszka
Foto: Depositphotos/JanPietruszka

I ako bi neke banke pokušale da ih uvedu, to bi sigurno izazvalo veoma negativne reakcije javnosti, jer su kamate na štednju ionako veoma niske, izjavio je Đukić za Biznis.rs.

On ističe da s obzirom na vlasničku strukturu banaka u Srbiji, politika kamatnih stopa banaka na domaćem tržištu zavisi od politike uprave matičnih banaka.

Đukić je dodao da je u Srbiji bilo očekivano da će većom brzinom padati kamate na štednju nego aktivne kamate na kredite.

"Negativne kamatne stope su ekonomski nonsens, jer navode štediše da svoj novac drže u kešu", naglašava Đukić.

Govoreći o budućem kretanju kamatnih stopa, on ističe da ne očekuje da će se u bliskoj budućnosti menjati trend kretanja kamatnih stopa, u skladu sa već poznatom politikom Evropske centralne banke, koja je najavila da neće menjati politiku niskih kamatnih stopa, bar do 2022. godine.

U takvim okolnostima i Narodna banka Srbije je imala relaksiranu poziciju da je mogla da smanjuje referentnu kamatnu stopu.

Đukić ističe da ne očekuje ni da će Narodna banka Srbije značajnije menjati sadašnju politiku referentne kamatne stope, koja sada iznosi jedan odsto, s obzirom na povoljno eksterno okruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.