Vesti -

Ako med ima ukus bombona, odmah uradite ovo VIDEO

Beograd -- Već deset dana veterinarska inspekcija povlači sa tržišta med proizvođača i distributera u Srbiji.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: do.illustrations/Shutterstock
Foto: do.illustrations/Shutterstock

Razlog je to što ne ispunjavaju zahteve kvaliteta koji su propisani Pravilnikom o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela. Šta to znači za kupce?

"U ovom trenutku ne možemo da izađemo sa podacima o konkretnim proizvođačima, s obzirom na to da su laboratorijske analize još uvek u toku. Očekujemo da, nakon analiza autentičnosti meda, spisak proizvođača bude proširen. Naravno, javnost će biti obaveštena blagovremeno", rekao je načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović.

Građane sada najviše zanima da li oni mogu da i dalje kupe falsifikovan med u prehrambenim objektima.

"Naravno da postoji mogućnost da se tako nešto desi. Veterinarska inspekcija prati povlačenje proizvoda sa polica distributera, međutim, moram da napomenem građanima da ne strahuju za svoje zdravlje, s obzirom da se ne radi o nebezbednom proizvodu, već samo o proizvodu izmenjenog kvaliteta, koji kao takav ne može da se koristi u ishrani kao med, već može da se koristi samo za kuvanje i pečenje, odnosno u konditorskoj industriji", objašnjava Ivanović.

Ističe da je jako teško proceniti da li je med pravi ili falsifikat, s obzirom na to da su i sami falsifikatori počeli da razvijaju neke savršenije metode u svojim namerama.

"Međutim, što se tiče samog ukusa meda, dakle ukoliko kupac vidi da je to previše slatko, da podseća na bombone, neka odmah i bez odlaganja obavesti Veterinarsku inspekciju i mi ćemo bez odmah izaći na teren, uzorkovati i utvrditi da li se radi o falsifikatu", navodi Ivanović.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.