Mali razgovarao sa predstavnicima MMF-a o novom aranžmanu

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa šefom Misije MMF-a Jan Kesom Martejnom o novom aranžmanu koji će Srbija potpisati sa tom institucijom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Na sastanku je učestvovao i stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Na onlajn sastanku je dogovoreno da će se sa predstavnicima MMF-a u narednih dva do tri meseca pregovarati o sadržaju novog aranžmana, navedeno je u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da bi novi aranžman mogao da počne da se primenjuje već sredinom 2021. godine, te da bi dve revizije, koje se obavljaju u toku godine, mogle da se rade svakog juna i decembra dok traje aranžman.

Ministar Mali je istakao da će se ovim programom nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, kao što su reforma plata u javnom sektoru, reforma javnih preduzeća, fiskalna pravila i reforma tržišta kapitala.

On je podsetio da je Srbija u poslednje dve i po godine, koliko je trajao prethodni angažman, ispunila skoro sve planirane ciljeve - uspostavljena je “švajcarska formula“ za rast penzija, formirana Komisija za sprovođenje kapitalnih investicija i usvojena Uredba o upravljanju kapitalnim projektima, razdvojene su osnovne i sporedne delatnosti u okviru Poreske uprave, smanjen je broj organizacionih jedinica u toj upravi tako da ona efikasnije posluje, uspostavljena je jedinica u okviru Ministarstva finansija koja se bavi fiskalnim rizicima, prodat je prvi paket problematičnih potraživanja banaka u stečaju i objavljen poziv za prodaju drugog i poslednjeg paketa.

Mali je zaključio da je važno da Republika Srbija nastavi da radi na reformskim ciljevima, i da postavi osnove za dalji rast privrede, koji će obezbediti bolji kvalitet života građana, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu