Vesti -

Pomoć za zaposlene ukupno oko 48.000 dinara, penzionerima po 110 evra

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je najavio novi paket mera pomoći privredi i građanima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock
Foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Posle dva prošlogodišnja paketa podrške privredi i građanima, u okviru novih najavljenih državnih mera pomoći, preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima moći će da računaju na tri isplate od po pola minimalca, što je ukupno po oko 48.000 dinara, a 1,7 miliona penzionera po 110 evra.

Od države bi minimalac za sada dobilo oko 1,2 miliona ljudi, a novčanu pomoć 1.695.067 penzionera, koliko ih je u evidenciji PIO Fonda iz novembra prošle godine.

Po novom paketu podrške, koji je najavio predsednik Aleksandar Vučić, preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima moći će da očekuju isplatu od oko 16.000, što je polovina minimalca koji u 2021. godini iznosi 32.126 dinara mesečno.

Isplata prve polovine minimalca za mart, kako je najavljeno, treba da počne u aprilu.

Novi paket predviđa da svi građani dobiju u maju 30 evra i 30 evra u novembru, dok će penzioneri uz to dobiti još 50 evra, što će ukupno iznositi 110 evra po penzioneru.

Pročitajte još:

Čeka se novi paket pomoći, a koliko je država za to potrošila u 2020. i ko je sve dobio novac?

Pored toga, prevoznici u drumskom saobraćaju dobiće 600 evra po autobusu u narednih šest meseci, kao vid podrške sektoru koji je najugroženiji u uslovima pandemije korona virusa.

Tri isplate polovine minimalca dobiće i turistički radnici, a kako je najavio Vučić, biće sagledano pred leto da li i tu treba nešto sektorski da se pomogne.

Za obezbeđivanje likvidnosti preduzeća, planirano je da se za postojeću garantnu šemu obezbedi dodatnih 500 miliona evra, a kroz novu garantnu šemu još toliko, uz to da će država preuzeti veći rizik.

Novim paketom podrške tako je predviđeno četiri grupe mera, od kojih je prva mera direktna podrška privatnom sektoru od 1. marta, što podrazumeva tri puta po 50 odsto minimalne zarade, sa isplatom od 1. aprila.

Predsednik Vučić je najavio da će novi paket pomoći privredi i građanima biti vredan, ako i velika preduzeća dobiju pomoć, ukupno 2,5 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.