Vesti -

Čeka se novi paket pomoći, a koliko je država za to potrošila u 2020. i ko je sve dobio novac?

Koliko je utrošeno na pomoć privredi i građanima tokom prošle godine?

Izvor: B92/Ana Ristović
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je sinoć o novom paketu pomoći, a iz Ministarstva finansija za naš portal naveli su koliko je novca bilo obezbeđeno za slične pakete tokom 2020.

Kako podsećaju iz ove institucije, u aprilu je Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta, a Vlada Srbije Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa kovid 19 i podršku privredi Srbije.

Minimalci, odlaganje poreza, povoljni krediti, pomoć poljoprivredi

"Taj Program je podrazumevao isplatu tri minimalne zarade za više od milion zaposlenih, odlaganje poreza i doprinosa na zarade za tri meseca, povoljne kredite preko garantne šeme sa komercijalnim bankama i preko Fonda za razvoj i isplatu jednokratne pomoći od po 100 evra za više od 6,1 miliona građana", navode za B92.net u Ministarstvu finansija.

Takođe, u aprilu je izdvojeno 2,6 milijardi dinara za pomoć poljoprivrednicima.

"U saradnji sa bankama je pripremljena uredba kojom se subjektima u privatnom sektoru obezbeđuje dodatna likvidnost u iznosu od dve milijarde evra, uzimanjem kredita po povoljnijim uslovima. Imajući u vidu da je do sredine decembra 2020. godine odobreno oko 1,4 milijarde evra kredita, obezbeđenih garancijom Republike Srbije, odlučeno je da se produži njeno trajanje za dodatnih šest meseci, odnosno do juna 2021, kako bi privrednici mogli u potpunosti da iskoriste sredstva koja su namenjena u tu svrhu", dodaju.

Jedna od prvih mera je bila i smanjenje referentne kamatne stope sa 2,25% na 1,75%, a zatim na 1,5%. Stavljen je i moratorijum na otplatu kredita najpre za tri meseca, a zatim za još dva, što je iskoristilo 90% zaduženih građana.

"Usled pandemije koja ne posustaje, produženo je trajanje mera podrške privredi, pa je i za avgust i za septembar obezbeđena direktna pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od 60% minimalne zarade, i produženo odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade za još jedan mesec", naglašavaju iz Ministarstva.

Turizam

Dodatno je pripremljen i usvojen program pomoći delu privrednih subjekata iz oblasti turizma i ugostiteljstva. Ukupno je 312 gradskih hotelijera dobilo direktne subvencije u iznosu od 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi. U tu namenu, prema podacima Ministarstva finansija, izdvojeno je 1,2 milijarde dinara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Osim toga, u decembru 2020. je isplaćena još jedna minimalna zarada za oko 72.500 zaposlenih u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rent-a-kar agencijama, za šta je obezbeđeno 2 milijarde dinara.

Plate i penzije

"Tada je isplaćena i jednokratna pomoć penzionerima u iznosu od po 5.000 dinara. Više od 1,7 miliona penzionera je dobilo tu pomoć od države za šta je obezbeđeno 8,6 milijardi dinara", preciziraju.

Inače, jedna od prvih mera, kada je nastupila pandemija, bila je i jednokratna pomoć za penzionere od 4.000 dinara, kao i povećanje plata medicinskim radnicima za 10%.

Takođe, u novembru 2020. godine su svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama dobili jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, za šta je izdvojeno 1,55 milijardi dinara, odnosno oko 13 miliona evra.

Sport

"Odobren je i Program finansijske pomoći sportskim klubovima u iznosu od 1,1 milijardu dinara", ističu u Ministarstvu.

Koliko je to ukupno?

Kako zaključuju naši sagovornici, ukupan obim mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu u 2020. godini time je dostigao 12,7% BDP, odnosno 704 milijarde dinara, što je oko 6 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.