Vesti -

Mali razgovarao sa ambasadorom Japana o investicijama u Srbiji

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa novim ambasadorom Japana u Srbiji Takahitom Kacumatom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Sa njim je razgovarao o ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa kovid 19 i o japanskim investicijama u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar Mali je ambasadoru poželeo dobrodošlicu u Beograd i istakao da veruje da će odlično sarađivati. Ambasador Kacumata je čestitao Srbiji na tome kako se borila sa pandemijom koronavirusa i istakao da mu je zadovoljstvo to što je u Beogradu i što će raditi na boljim odnosima dve zemlje.

Mali i Kacumata su se saglasili da se ceo svet susreće sa velikim izazovima nastalim usled pandemije koronavirusa, te da je sada najvažnije da države nabave vakcine i da se građani vakcinišu, što će umnogome doprineti i boljoj ekonomskoj situaciji.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, ministar Mali je naglasio da su japanske investicije od izuzetnog značaja za Srbiju, i dodao da naša zemlja želi da ima još više japanskih kompanija, tehnologije i znanja, navedeno je u saopštenju.

On se posebno zahvalio ambasadoru na investiciji japanske kompanije Tojo tajers, koja je krajem prošle godine počela izgradnju pogona za proizvodnju guma za automobile i kamione u industrijskoj zoni u Inđiji, a vrednost investicije je 382 miliona evra.

Kako je ministar dodao, posebno je značajna i najavljena investicija japanske kompanije Nidek, koja planira da uloži ogroman novac u izgradnju nove fabrike za električne motore u Srbiji.

Ambasador Kacumata je istakao da mu je posebno drago što japanska kompanija Itoču učestvuje u javno – privatnom partnerstvu za projekat deponije u Vinči, što je projekat od ogromnog značaja za zaštitu životne sredine u Beogradu i Srbiji.

Sagovornici su razgovarali i o obeležavanju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana, što će biti odličan povod za dodatno jačanje odnosa dve zemlje, saopšteno je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prethodno uputio poziv japanskom caru da tim povodom poseti Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.