Novine u sistemu naziva i šifarskih oznaka robe

Skupštinski Odbor za finansije prihvatio je predlog zakona o potvrđivanju Izmene Međunarodne konvencije o harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, kalinovsky
Foto: Depositphotos, kalinovsky

Predstavnica Ministarstva finansija Nadica Pantović podsetila je da je Vlada Srbije podnela 25. decembra, kao i da je suština izmene da Svetska carinska organizacija donosi nomenklaturu i različite preporuke koje se tiču svrstavanja nekih spornih roba, druge odluke i dokumenta koje omogućavaju jednobraznu primenu.

"Bilo je bitno ograničiti broj primedbi koje bilo koja članica može da stavi na dve primedbe, jer su u prethodnom periodu neke tačke razmatrane jako dugo što je onemogućavalo jedinstveno svrstavanje robe u celom svetu", rekla je ona.

Pantović podseća da je 2018. godine doneta izmena tehničke prirode, kao i da nijedna članica nije uložila prigovor.

Dodaje da je doneta preporuka Saveta, kao najvišeg tela Svetske carinske organizacije da se ona usvoji i primenjuje u članicama od 1. januara ove godine.

Ova izmena člana 8. odnosi se na ograničenje broja prigovora na dva, što će omogućiti da se što brže ujednači praksa vezana za svrstavanje sve robe.

Ističe da je ta nomenklatura sadržana u našem zakonu u carinskoj tarifi do nivoa šest cifara.

"Komplentna konvencija je preneta u naš propis, a odluke o svrstavanju u skladu sa zakonom o carinskoj tarifi koji se objavljuje u Službenom glasniku", pojasnilla je Pantović.

Ona je objasnila da je Srbija još 1988. obavezala da će svoju numenklaturu usaglašavati sa numenklaturom Svetske carinske organizacije, kao i da će primenjivati sve odluke koje Svetska carinska organizacija donese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu