Užice "primer dobre prakse": Švajcarska vlada podržaće 48 lokalnih samouprava u Srbiji

Užice -- Švajcarska vlada i Projekat Reforma lokalnih finansija u Srbiji II podržaće u narednom periodu ukupno 48 lokalnih samouprava na unapređenju javnih finansija.

Izvor: RINA
Podeli

Vlada Švajcarske će lokalne samouprave, među kojima je i Užice, podržati u uspostavljanju ili unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole, interne revizije, uvođenju inovativnih modela u javnim finansijama i nadzora nad lokalnim javnim preduzećima.

Projekat će ovim opštinama tokom 2021. i 2022. godine obezbediti ekspertsku podršku u primeni propisa, uspostavljanju procedura i mehanizama i uvođenju novih alata ovim oblastima. Cilj je da se unapredi način planiranja, raspodele i kontrole trošenja budžetskih sredstava, kao i nadzor nad radom lokalnih javnih preduzeća.

Na ovaj način se podržava stabilnost javnih finansija jedinica lokalne samouprave i osigurava bolje pružanje usluga građanima i veća transparentnost u radu lokalnih uprava.

Ove promene u radu lokalnih uprava su aktivnosti u okviru reforme lokalnih javnih finansija i zakonska su obaveza za sve korisnike javnih sredstava. One omogućavaju da se dosadašnji fokus širi sa, isključivog praćenja namenskog i zakonitog trošenja sredstava, na upravljanje bazirano i usmereno na ostvarivanje ciljeva i rezultata.

Pored osnovnog cilja, Projekat RELOF2 podstiče i promoviše međuopštnsku saradnju, kako bi lokalne samouprave sa više kapaciteta pružale podršku manjima.

Projekat podržava Vlada Švajcarske preko Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa svojim saradnicima primila je predstavnike RELOF projekta. Na radnom sastanku povodom nastavka aktivnosti na realizaciji RELOF2 projekta Užice je pohvaljeno kao primer dobre prakse u oblasti unapređenja lokalnih finansija i uspostavljanja sistema finansijskog upravljanja i kontrole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu