Vesti -

Za 42.000 radnih mesta konkurisalo 228.000 radnika

Beograd -- Prethodna godina je po mnogo čemu drugačija nego bilo koja ranije.

Izvor: Kamatica
Podeli
Foto: Depositphotos, AndreyPopov
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Naime, od polovine marta u Srbiji, kao i u celom svetu, proglašena je pandemija virusa kovid-19, zbog koje su mnogi sektori, i to ne samo u oblasti turizma i ugostiteljstva, praktično, stal, piše Kamatica.

Sve to je, naravno, imalo velikog uticaja i na tržište rada, odnosno za neka radna mesta, koja bi u uobičajenoj situaciji bila popunjena, poslodavci nisu imali nikakvog interesovanja, a istovremeno za mnogim zanimanjima, i pored promena u poslovanju – interesovanje nije prestajalo.

Tokom vanrednog stanja, koje je na snazi bilo oko dva meseca, tržište rada bilo je u zastoju. Nakon njegovog ukidanja, počela je normalizacija i prilagođavanje novonastaloj situaciji. Po podacima sajta www.infostud.com, veoma značajna novina u poslovanju usled epidemioloških mera je rad od kuće, a na listi najtraženijih zanimanja našle su se pozicije poput prodavaca, kurira/dostavljača, ali i radnika u kontakt-centrima.

Na osnovu podataka tog sajta, tokom 2020. godine bilo je 41.902 mogućnosti za zaposlenje, što je u odnosu na 2019. godinu pad od 14 odsto. S druge strane, četiri odsto je povećan broj korisnika koji su bili u potrazi za prvim ili novim poslom: u godini iza nas bilo ih je ukupno 228.200. Takođe, za razliku od 2019. godine, prošle godine povećao se i broj prosečnih konkurisanja – 83.

Promena nije bilo kada je reč o najtraženijim oblastima: i prošle godine na vrhu je bilo nekoliko sektora – trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika, magacin, građevina, transport i pozivni centri. Kada se govori o pojedinačnim radnim pozicijama, najveću mogućnost da se zaposle prošle godine imali su prodavci, komercijalisti, magacioneri, vozači i telefonski operateri.

Kao i nekoliko godina unazad, kadrovi u IT sektoru su veoma traženi, a poslodavcima je i dalje teško da nađu kvalitetnog kandidata, naročito srednjeg ili višeg senioriteta. Pozicije koje su IT poslodavcima u toj godini bile najpotrebnije su Java Script Developer, Java Developer, IT Help Desk, .Net Developer i PHP Developer.

Nisu samo IT stručnjaci deficitarni: na tržištu rada nedostaju i mnoga zanatska zanimanja, poput frizera, kuvara, auto-mehaničara, stolara/tesara, bravara i magacionera. Za ta zanimanja, po podacima sajta „Poslovi Infostud”, već godinama poslodavci nude daleko veći broj radnih mesta nego što se javlja kandidata.

Od gotovo 42.000 oglasa za posao, koliko ih je bilo u godini za nama, najviše su traženi kandidati sa srednjom stručnom spremom – čak 60 odsto. Kadrovi s visokom ili višom školom bili su traženi u 29 odsto raspisanih oglasa, a oni s master diplomom svega osam odsto. Nasuprot tome, broj kandidata koji su bili u potrazi za poslom u većoj meri čine visokokvalifikovani kadrovi – 50 odsto, dok je četvrtina njih sa srednjom stručnom spremom.

Poslodavci kojima su potrebi kadrovi sa znanjem jezika najviše su tražili one koji znaju engleski – čak petina oglasa bila je raspisana na tom jeziku. U manjoj meri su bili traženi nemački, ruski i mađarski.

Četvrtina kandidata s decenijskim iskustvom

Po podacima sajta „Poslovi Infostud”, svaki četvrti kandidat koji je konkurisao putem tog sajta ima više od deset godina radnog iskustva, dok 20 posto čine kandidati koji imaju između pet i deset godina iskustva. Oni koji su bili u potrazi za prvim radnim mestom i koji su bez radnog iskustva čine deset odsto onih koji su konkurisali na raspisane oglase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.