Vesti -

Pruge, auto-putevi, obilaznice: Šta je do sada urađeno u Srbiji i na kojim se projektima radi?

Beograd -- U Srbiji su poslednjih godina pokrenuti značajni i obimni infrastrukturni projekti koji povezuju delove Srbije, kao i Srbiju sa državama u okruženju i Evropom.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: yuttana Contributor Studio/Shutterstock
Foto: yuttana Contributor Studio/Shutterstock

To je za Prvi program Radio Beograda izjavio minsitar građevinasrtva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i naveo da su prioriteti železnički koridor Beograd - Novi Sad, koji je deo koridora Beograd-Budimpešta, i drumski koridor Preljina - Požega.

Ministar je za emisiju "Magazin nedeljom" Prvog programa Radio Beograda ocenio da su to projekti koji imaju dobru kadrovsku strukturu i dobru dinamiku izvođenja radova i objasnio da su preuzete obaveze da oni budu završeni do kraja godine, u rokovima koji su zadati i iza kojih je stao i predsednik Republike Aleksandar Vučić, što je posebna obaveza.

Osim toga, i saradnja sa ruskim i kineskim partnerima je dobra, što je takođe važno. Precizira da vrednost projekata na kojima se radi prelazi stotine miliona evra, a samog železničkog koridora Beograd-Subotica više od dve milona evra.

Momirović objašnjava da očuvanje makroekonomske stabilnosti i dostignutog ekonomskog razvoja predstavlja osnovni cilj infrastruktirnih projekata. Intencija jeste, kaže Momirović, da ostvarimo ekonomski rast od 6 procenata i budemo najbolji u Evropi, a to se može postići izgradnjom infrastrukture i obimnim javnim investicijama.

Na kojim projektima se radi

Ministar Momirović naglašava da postoji veliki broj projekata koji se radi, oni su obimni, novac je opredeljen za te svrhe, a potencijal zaduživanja za infrastrukturne projekte je oko 7 milijardi evra.

Deo novca će, navodi Momirović, biti izdvojen i za komunalnu infrastrukturu koja će biti izgrađena po najvišim evropskim standardima. Momirović ističe i da sami građani imaju mogućnost da se uvere u koristi od infrasrtrukrurnih projekata. Izdvaja, u tom kontekstu - zavšen je Koridor 10, izgrađen je auto-put Beograd-Čačak, na proleće će započeti izgradnja deonice od Novog Beograda do Surčina, Preljina-Požega i zatim nastavak do granice sa Crnom Gorom, odnosno do Sarajeva.

U tom smislu, ministar konstatuje da su BiH i Crna Gora, u kojima žive i pripadnici našeg naroda, značajni partneri Srbije i da će te putne deonice imati značajnu ekonomsku ulogu, ali svakako i u smislu povezivanja pripradnika našeg naroda.

Momirović akcentuje i značaj projekta "Mini Šengen", koji je u apsolutnom saglasju sa intencijama Srbije, a u funkciji je regionalnog povezivanja, pre svega ekonomskog.

Ekonomska komunikacija neće mnogo imati smisla, odnosno biće otežana, ukoliko druga strana - na primer BiH ili Crna Gora, ne ispuni svoj deo posla u smislu realizacije izgradnje putne infrastrukture.

O kapitalnim investicijama

Kada je o kapitalnim infrastrukturnim investicijama reč, Momirović podseća da je završen Koridor 10, kao i auto-put od Beograda do Čačka, rekonstruisane su pruge od Beograda do Valjeva, od Niša do Dimitrovgrada, u obnovu puteva uložene su milijarde evra, gradi se - kao deo Koridora Beograd - Budimpešta, deonica od Beograda do Novog Sada, u toku su probni radovi od Novog Sada do Subotice.

Sa evropskim partnerima i kineskim ozbiljno se pregovara o projektu brze pruge od Beograda do Niša. Počela je pre par meseci, prema rečima ministra i izgradnja Moravskog koridora koji spaja Preljinu i Pojate - to će biti najmoderniji auto-put.

Ozbiljno se radi na Fruškogorskom koridoru, obilaznici oko Novog Sada, pripreme za auto- put Beograd - Zrenjanin i Zrenjanin - Novi Sad su u toku. Ministar precizira i da se radi na projektnoj i planskoj dokumentaciji za puteve Sombor - Kikinda, Iverak - Lajkovac.

Ruma će postati putno čvorište

Veliki značaj imaće i auto put Niš-Priština, u narednom periodu se ulazi u ozbiljan posao na toj deonici koja ima veliki privredni značaj. Veliku ulogu imaće i put Ruma - Šabac - Loznica, auto-put Beograd - Sarajevo, preko Bijeljine. Ruma će postati putno čvorište, u njoj se Fruškogorski koridor uključuje na Koridor 10, zatim auto put Ruma - Šabac, tu je i brza saobraćajnica od Šapca do Loznice, objašnjava Momirović.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture posebnu pažnju posvećuje komunalnoj infrastrukturi. Momirović navodi da će u narednih 5 godina biti završeni projekti za preko 120 pogona za prečišćavanje otpadnih voda i regionalnih deponija. Jednim obimnim investicionim projektom biće rešeni problemi otpadnih voda i deponija u 80 procenata opština u Srbiji.

"Projekti o kojima govorim deo su plana Srbija 2025, to je dokaz čvrste politike iza koje stoji predsedik Aleksandar Vučić", ističe Momirović, uz napomenu da sve što je građanima obećano mora biti i realizovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.