Vesti -

Mali potpisao sporazum sa vladom SAD: "Borimo se za svako radno mesto, ovo je dokaz za to"

Beograd -- Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je sa vladom SAD potpisao veoma važan sporazum za ekonomski razvoj Srbije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC
Foto: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Naime, ministar finansija Siniša Mali i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri potpisali su danas Međudržavni sporazum o podsticanju investicija, koji je preduslov za otpočinjanje aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji i potvrda da se sporazum iz Vašingtona i dalje primenjuje.

"Ovim sporazumom otvaramo saradnju sa američkom administracijom. Ovo je dokaz da američka administracija smatra da je Srbija atraktivna destinacija za investicije", kazao je ministar finansija.

"Borimo se za svako radno mesto, ovaj sporazum je dokaz za to", dodao je Mali.

"Ovaj sporazum usmeren je na podršku mikro, malim i srednjim preduzećima. Postojeća garantna a šema nam je spasla stotine hiljada radnih mesta, jer država garantuje za kredite koje uzimaju mala preduzeća kod poslovnih banaka", objasnio je Mali.

Ministar je rekao da je cilj da se do kraja prvog kvartala ove godine sa DFC-om usaglasi garanta šema za srpska preduzeća vredna milijardu dolara, kao i da polovinom godine ona bude dostupna našim mikro, malim i srednjim preduzećima.

"Ne samo da će ovi krediti biti povoljni nego ćemo gledati da budu na period duži od 10 godina", naveo je Mali.

Kako je rekao, tri su razloga najvažnija zašto je ovaj sporazum bitan za nas: potvrđuje da se sporazum iz Vašingtona sprovodi, a dokaz toga je otvorena američka agencija i ovim sporazumom otvaramo vrata daljoj saradnji, zatim ukazuje na veliko poverenje koje administracija SAD ima u Srbiju, što je veliki signal investitorima da dođu u Srbiju, i konačno on je preduslov za potpisivanje i realizaciju garantne šeme koju ćemo uraditi sa američkom agencijom.

"Srbija ima našu podršku da bude ekonomski lider na Balkanu", rekao je nakon potpisivanja ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

"Srbija je jedna od prvih zemalja koja je sklopila ugovor sa DFC-om. Nadamo se da ćemo uz pomoć naše kancelarije pomoći građanima Srbije, javnom i privatnom sektoru. Prisustvo DFC-a potvrđuje spremnost da se pomogne Srbiji da ostvari svoju evropsku budućnost", rekao je Džon Jovanović.

Cilj nam je da to učinimo preko komercijalnih banaka uz srbiji i u saradnji sa Ministarstvom finansija, dodao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.