Vesti -

Minimalna cena kvadrata: Starogradnja u Kragujevcu skuplja nego u Beogradu, a novogradnja?

Podaci Rebubličkog geodetskog zavoda govore o brojnim promenama na tržištu nekretnina.

Izvor: B92/Ana Ristović
Podeli
Foto: Depositphotos, lianna_s_
Foto: Depositphotos, lianna_s_

Pročitajte još:

Nekretnine: Najskuplja kuća prodata na Savskom vencu, kompleks u Sopotu koštao 3 miliona €

Kada su minimalne cene kvadratnog metra u pitanju, najveći gradovi u zemlji beležili su turbulencije tokom prethodne godine.

Detaljan izveštaj pomenutog zavoda klasifikovao je brojke prema kvartalima, a i prema tome da li je u pitanju starogradnja ili novi objekat.

STAROGRADNJA

Beograd

Minimalna cena u poslednjem, četvrtom kvartalu iznosila je 400 evra po metru kvadratnom, što se maltene uopšte ne razlikuje u odnosu na podatke za prethodne kvartale prošle godine, budući da su i prvi i treći kvartal beležili istu brojku, dok je u drugom kvartalu ona iznosila tek nešto više – 402 evra.

Gledano po prestoničkim opštinama, sitacija je poslednjeg kvartala 2020. godine bila sledeća - na Starom gradu kvadrat nije išao ispod 1.000 evra. Nešto jeftiniji pokazali su se Vračar, sa minimalnom cenom od 904 i Savski venac sa minimalnim iznosom od 900 evra za kvadratni metar.

Na katastarskoj opštini (KO) Zemun najjeftiniji kvadrat koštao je 781 evro, a na KO Zvezdara 701. Potom slede KO Stara Rakovica sa 694, KO Voždovac sa 673, KO Čukarica sa 647, te KO Palilula sa 611 evra kao najnižom cenom kvadrata. Na posletku, minimalna cena kvadratnog metra na Novom Beogradu u poslednjem kvartalu godine za nama koštao je 543 evra.

Kako su se minimalne cene (evri po kvadratnom metru) menjale kroz kvartale 2020. godine pogledajte u tabeli:

Novi Sad

Najniža cena kvadratnog metra u Novom Sadu u poslednjem kvartalu 2020. godine iznosila je 319 evra, što znači da je ovaj grad beležio poskupljenja tokom cele godine.

Naime, minimalna cena kvadrata u prvom kvartalu iznosila je 287 evra, zatim u drugom 311, a u trećem 315 evra.

Niš

U Nišu je takođe evidentan porast cena.

Najjeftiniji kvadrat u prvom kvartalu koštao je 235 evra, u drugom 268, u trećem 313, da bi u četvrtom on narastao do 367 evra.

Kragujevac

Kada je Kragujevac u pitanju porast je najdrastičniji.

Naime, minimalna cena kvadratnog metra u prvom kvartalu iznosila je 225 evra. U drugom je ona pala na 203 evra, da bi se u trećem popela na 294. Poslednji kvartal zabeležio je minimalnu cenu od 417 evra (više nego u Beogradu) po kvadratu.

NOVOGRADNJA

Beograd

Minimalna cena kvadrata novogradnje u prestonici bila je, okvirno, za 50 odsto više u odnosu na cenju starogradnje i ona se po kvartalima tokom prošle godine kretala od 612 evra koliko je iznosila u prvom, preko 600 i 613 koliko je iznosila u drugom i trećem, do 602 evra koliko je zabeleženo u poslednjem kvartalu.

Gledajući po beogradskim opštinama situacija je bila sledeća (cena izražena u evrima po kvadratnom metru):

Novi Sad

I na ovom polju došlo je do skoka cena. U prvom kvartalu minimalna cena novoizgrađenog kvadrata u Novom Sadu iznosila je 403 evra, potom se u drugom popela na 528, u trećem je ona iznosila ravno 500, a u poslednje 548 evra.

Niš

Nišlije su godinu za nama startovale sa najnižom minimalnom cenom koja je u prvom kvartalu bila 345 evra. Potom je rast kroz preostala tri kvartala izgledao ovako: 375 za drugi, 494 za treći i 415 evra za četvrti kvartal.

Kragujevac

U Kragujevcu prvi kvartal zabeležio je minimalnu cenu novograđnje od 473 evra po kvadratnom metru. Najjeftiniji kvadrat u drugom kvartalu koštao je 592 evra, u trećem 467, a u četvrtom 475 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.