Vesti -

A pivo se ne pije prepodne...

Među mnogobrojnim proizvođačima kojima je pandemija koronavirusa zakočila poslovanje su mali, nezavisni proizvođači piva.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos, NatashaFedorova
Foto: Depositphotos, NatashaFedorova

Pročitajte još:

Istražujemo: Kakvog je kvaliteta pivo koje pijemo u Srbiji?

Zanatska proizvodnja piva pre virusa bila je na uzlaznoj putanji, ali je protekle godine više od 20 odsto nijh stavilo katanac na svoje pogone. Gubici su im, procenjuju, više od 70 odsto.

Godina bez festivala i sa ograničnjima odnela je veliki deo zarade ugostiteljima a samim tim i malim proizvođačima piva. Izostali su događaji na kojima plasiraju najveći deo proizvoda. Oni koji prodaju u sopstvenim objektima ostali su i bez mogućnosti da toče posle 17 časova, a pivo se, kažu, retko pije prepodne.

"Preko 90 odsto prodajemo ugostiteljskim objektima, pakovano u buriće i toči se na točilicu, da bi se točilo u flaše potrebno uložiti od 50.000 do milion evra za mašine da bi ponudili u maloprodajnim sistemima", kaže Nemanja Stefanović iz Tron pivare, prenosi RTS.

Oni koji pivo prodaju u sopstvenim objektima nisu imali ni istu pomoć kao drugi ugostitelji.

"Šifra delatnosti nam je proizvodnja piva, država nas ne vidi tamo gde nam je drugi deo delatnosti, ne vidi prodaju piva u lokalima i nismo mogli da dobijemo tu pomoć jer nam je šifru delatnosti proizvodnja piva", kaže Dragoljub Mitrović, iz pivare The bleck turtle.

Uzdaju se u vakcinu i smirivanje epidemijske situacije do proleća, ali ako se nešto radikalno ne promeni i ne dobiju pomoć države kažu - ni pet od 55 malih pivara neće dočekati toplije dane u proizvodnji.

"Taj prvi nivo pomoći nam je odmogao, morali smo da zadržimo radnike do Nove godine, koji posle septembra nisu imali šta da rade, nismo mogli da ih uposlimo niti da vratimo pomoć, decembarsku pomoć ne bi mogli ni da koristimo", kaže Dejan Smiljanić iz Uruženja malih i nezavisnih pivara.

Podaci Privredne komore Srbije su da industrija piva puni tri odsto državnog budžeta, ali kako zanatska proizvodnja tog pića čini tek procenat, nestanak tih malih proizvođača, kažu, državna kasa neće osetiti.

Predlog Privredne komore

Osetiće, međutim, ljubitelji piva ali i turistička ponuda čiji su značajan deo. Privredna komora ima predloge kako bi Vlada mogla da pomogne.

Da se recimo smanji PDV na pivo koje se prodaje u horeka sektoru, da se subvencioniše zakup lokala, na buriće koji se vrati izvrši povraćaj akciza i jedna mera koja je zanimljiva za male pivare, direktna finansijska pomoć i jedan od modela kroz koji bi se realizovala je povraćaj 50 odsto akciza koje su uplatili za 2018. godinu", kaže Aleksandar Bogunović iz PKS.

Velike pivare pokrivaju 95 odsto tržišta piva, četiri odsto manje pivare, a zanatske svega jedan odsto tržišta.

Da li će i oni postati vidljivi za Vladu i da li bi i kakvu pomoć mogli da dobiju u Ministarstvu finansija još nisu odgovorili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.