Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole zbog retroaktivne naplate poreza

Beograd -- Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave Ministarstva finansija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/belchonock
Foto: Depositphotos/belchonock

Na taj korak odlučio se posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina.

Kako je saopšteno, ombudsman je postupak kontrole pokrenuo po sopstvenoj inicijativi.

Navodi se da su se zaštitniku građana obraćali građani i naveli da treba odjednom da plate velike poreze za nekoliko godina unazad na prihode iz inostranstva koje ostvaruju kroz honorarni rad u oblasti IT usluga, grafičkog dizajna, držanja časova stranih jezika…

"Nije sporna naplata poreza, već način na koji se vrši kontrola prijavljivanja i naplate poreza u ovim slučajevima", rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić zato od Poreske uprave traži da mu u roku od 15 dana dostavi informacije da li je prethodnih godina redovno, na javan i transparantan način, ukazivala građanima da prihod iz inostranstva po osnovu pružanja različitih vrsta usluga predstavlja oporeziv prihod.

Takođe, zatražio je dostavljanje podataka da li je redovno ukazivala i na obaveze fizičkih lica koja ostvaruju ovakve prihode da podnose poreske prijave, odnosno da sami obračunaju porez i doprinose i izmire svoje poreske obaveze.

Zaštitnik građana traži i da mu Poreska uprava dostavi podatke o broju izvršenih kontrola naplate poreza od fizičkih lica koji ostvaruju prihode iz inostranstva od oktobra 2020. do kraja te godine.

Zatražio je i podatke o broju izvršenih kontrola radi provere podnošenja poreskih prijava i naplate poreza u poslednjih pet godina za svaku godinu pojedinačno.

Pašalić ističe da je, iako Poreska uprava shodno članu 24 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji nije u obavezi da obaveštava poreske obveznike o njihovim obavezama osim na lični zahtev, potreban odgovorniji i fleksibilniji odnos ovog nadležnog organa prema poreskim obveznicima, s obzirom na to da su u pitanju nove delatnosti.

Navodi da Poreska uprava treba da bude servis građana koji će im redovno i tačno ukazivati na njihove obaveze.

"Ne može se na građane u potpunosti prebaciti odgovornost da samoinicijativno ispunjavaju poreske obaveze na koje im Poreska uprava nije ukazivala", naglasio je zaštitnik građana.

Pašalić je naveo da će po dobijanju informacija od Poreske uprave razmotriti načine za pronalaženje rešenja koje bi građanima koji ostvaruju prihode iz inostranstva od honorarnih poslova olakšalo plaćanje dospelih poreskih obaveza i kako se ovakve situacije ubuduće ne bi ponavljale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu