Vesti -

Kupovina od 7 miliona brine komšije: "Prodaje li se Crnogorski elektroprenosni sistem Srbiji?"

Vest o jučerašnjoj kupovini odjeknula je u domaćim i medijima u regionu.

Izvor: Tanjug, cdm.me
Podeli
Foto: Depositphotos, natanaelginting
Foto: Depositphotos, natanaelginting

Naime, akcionarsko društvo Elektromreža Srbija (EMS), po odluci Vlade Srbije, kupilo je juče na Montenegroberzi dodatnih pet procenata akcija Operatora prenosnog sistema Crne Gore za 6,9 miliona evra, saopštila je danas i zvanično EMS.

EMS je tako postala vlasnik ukupno 15 procenata akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Kupljeno je 7.288.197 akcija po prosečnoj ceni od 0,9493 evra po akciji za šta je plaćeno 6.918.738 evra. Akcije su kupljene od malih akcionara.

EMS je ušla u vlasničku strukturu CGES-a u decembru 2015. godine kupivši 10,0141 procenata akcija.

"Kupovina dodatnih akcija privrednog društva Crnogorski elektroprenosni sistem A.D. u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspešno privredno društvo koje obavlja istovrsnu delatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta", navodi se u saopštenju EMS.

Kako je navedeno, EMS ostvaruje srazmerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit. EMS intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Srbije i uporedo s tim radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta.

"Na teritoriji Srbije naša kompanija aktivno gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a između Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je sastavni deo tog koridora. Kupovina dodatnog paketa akcija deo je EMS-ovog strateškog opredeljenja da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije", kažu u EMS-u.

Na taj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera, navedeno je u saopštenju.

Burne reakcije u Crnoj Gori

Kako piše crnogorski portal CDM, informaciju da je Elektromreža Srbije (EMS) kupila dodatnih 5 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) za skoro 7 miliona evra, crnogorski građani su saznali iz izvora srpskih medija. Da li srpska kompanija sada ima ukupno 15 odsto vlasništva u CGES-u i da li je reč o još jednoj "tajnoj, ali organizovanoj" akciji, pitaju se crnogorski novinari.

Oni takođe podsećaju da je EMS u decembru 2015. godine kupila na berzi nešto više od deset odsto akcija CGES-a u vrednosti od 13,9 miliona evra.

"Srpski mediji su, izveštavajući o toj trgovini, već tada isticali da njihovi ekonomisti ocenjuju da je ova transakcija važna i za preduzeće, ali i za tu državu, koja pretenduje da ojača lidersku energetsku poziciju na Balkanu", navodi se u tekstu pomenutog portala.

Poznato je da je, pored EPCG, CGES jedna od najvrednijih i najznačajnih crnogorskih kompanija, posebno zbog njenog partnerstva sa italijanskom Ternom, zahvaljući čijoj saradnji je realizovan najznačajniji projekat u ovom delu Evrope u oblasti elektroenergetske interkonekcije. Podmorska elektroenergetska interkonekcija između Crne Gore i Italije je jedna od najvećih investicija u elektroprenosnu infrastrukturu u Evropi.

Foto: Depositphotos, JacobSt
Foto: Depositphotos, JacobSt

Finansijska vrednost, tehnički parametri, ali i činjenica da se radi o projektu koji je uvršten na zvanične liste projekata od značaja za Evropsku uniju i projekata od značaja za Energetsku zajednicu, govore o važnosti koja prevazilazi crnogorske granice. Namera EMS da kupuje vlasništvo u ovoj kompaniji do sada je bila moguća samo putem berze, a nova trgovina akcijama pokazuje želju da se ne stane samo na manjinskom udelu, ocenjuje se u tekstu.

"Namere Srbije da kupi elektroenergetski sistem u Crnoj Gori nisu nove. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odavno pokazuje zainteresovanost za ovaj značajan deo državne ekonomije, ali, tada, po njegovom priznanju, za to nije bilo političke volje. Vučić je pre nešto više od godinu istakao: 'Država nema nameru da prodaje Elektroprivredu Srbije (EPS), već želi da kupuje elektroprivrede iz okruženja i da širi i jača svoju kompaniju'. On je tada primetio da je to i političko pitanje, pa, 'iako imamo novac, neki u okruženju ne žele nama da prodaju svoje elektroprivrede… Spremni smo da kupujemo elektroprivrede, hoćemo da širimo i jačamo EPS, da bude najveća kompanija na Balkanu', podvukao je tada predsednik Srbije Vučić", dodaje se u tekstu portala CDM.

Da Srbija sada ima mnogo veće šanse za upravljanje crnogorskim elektroenergetskim sistemima potvrđuje i pisanje medija da je poslanik tamošnjeg Demokratskog fronta Milutin Đukanović, najozbiljniji kandidat za novog direktora Elektroprivrede Crne Gore. Ovu informaciju je Dnevnim novinama potvrdilo više izvora bliskih vrhu vladajuće koalicije u Crnoj Gori. List navodi da će "prvi potez novog rukovodstva na čelu sa Đukanovićem, kako tvrde njihovi izvori, biti početak realizacije projekta gradnje HE 'Komarnica' koji će se prepustiti Elektroprivredi Srbije".

EPS je odavno zainteresovana za gradnju vršne elektrane na Komarnici, a nova uprava će se pozvati na ugovor iz osamdesetih godina prošlog veka koji "daje za pravo Srbiji da gradi Komarnicu na osnovu finansiranja istraživanja", pisale su Dnevne novine.

Poznato je da je energetska nezavisnost svake zemlje jedan od najvažnijih preduslova za njeno funkcionisanje. U dosadašnjim privatizacijama elektroenergetskih preduzeća, država je uvek ostajala većinski vlasnik akcija.

"Situacija sa iznenadnim gašenjem crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika, od čega je najviše profitirao srpski avio-prevoz, kod velikog dela javnosti je probudio sumnju da zaštita nacionalnih interesa i kompanija ipak nije prioritet", zaključuje se u tekstu crnogorskog portala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.